Uhićen guru u Indiji zbog smrtonosnog stampeda na vjerskom festivalu

Foto: Profimedia

Glavni organizator vjerskog okupljanja na sjeveru Indije gdje je prošlog tjedna u stampedu poginula 121 osoba, predao se policiji, rekao je njegov odvjetnik.

Iako je policija priopćila da je uhitila Devprakasha Madhukara - gurua Bholea Babu, glavnog organizatora hinduističkog vjerskog okupljanja, njegov odvjetnik AP Singh, kasnije je rekao da se Madhukar predao policiji. 

"Predao se specijalnom istražnom timu i policiji. Sada se može provesti temeljita istraga", poručio je odvjetnik. Madhukar je izveden pred lokalni sud i poslan na 14 dana u sudski pritvor. Ključni je osumnjičenik i suočava se s optužbama za pokušaj ubojstva. Ranije je, podsjetimo, uhićeno šest osoba koje su sudjelovale u organizaciji okupljanja.

Među poginulima najviše žena i djece

Gotovo svi stradali bili su žene i djeca koji su prisustvovali okupljanju. Dužnosnici su, prema prijavi, dali dozvolu za okupljanje 80 tisuća ljudi, ali se okupilo njih 250 tisuća. Kaos je izbio na kraju događanja kada su mnogi u gomili pohrlili prema propovjedniku dok je odlazio u automobilu. Navodno su tisuće potrčale prema njegovom vozilu te pokušavali ugrabiti prašinu s puta. 

Odvjetnik je, međutim, zanijekao krivnju i rekao BBC-ju da je do incidenta došlo "zbog antisocijalnih elemenata". Okrivio je "kriminalnu zavjeru protiv svog klijenta". Također je zanijekao izvješća da su zaštitari na festivalu izazvali paniku odgurujući ljude koji su pokušali dobiti blagoslov Bholea Babe.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.