Ubijeni rumunjski diktator Ceausescu izvađen iz groba radi identifikacije

RUMUNJSKI su znanstvenici ekshumirali ostatke diktatora Nicolaea Ceausescua i njegove supruge, ubijenih u rumunjskoj revoluciji 1989. godine, kako bi se naknadnom identifikacijom potvrdio njihov identitet, prenose svjetski mediji.

Ekshumacija je izvršena danas na zahtjev Valentina Ceausescua, preživjelog diktatorovog sina, i članova njegove obitelji, koji traže potvrdu da su u neoznačenom grobu na vojnom groblju u  Bukureštu doista pokopani ostaci njegovih roditelja.

Dva desetljeća duga kontroverza oko diktatorovog groba uskoro bi trebala biti okončana

Nicolae Ceausescu je željeznom rukom komunističkog diktatora vladao Rumunjskom od 1965. pa sve do 1989. kada je zajedno sa suprugom skončao život pred streljačkim vodom revolucionara koji su prije 21 godinu nasilno svrgnuli njegov režim.

Sve do danas u rumunjskoj se javnosti nisu prestajale obnavljati kontroverze i povremene sumnje da u neoznačenom grobu na spomenutom vojnom groblju zapravo ne leže tijela ubijenog diktatora i njegove žene, već posve nepoznatih osoba. Upravo zbog toga obitelj je zatražila ekshumaciju i identifikaciju posmrtnih ostataka.

Patolozi su stoga danas izvadili ostatke tijela i poslali ih na DNA testiranje. Na ekshumaciji je bio i Ceausescov zet, suprug diktatorove kćeri, Mircea Oprean, koji je novinarima izjavio da su ostaci tijela iznenađujuće dobro očuvani te da je na tijelu prepoznao crni zimski kaput u kojem je njegov svekar ubijen. No dodao je kako će za konačni sud ipak pričekati rezultate DNA testiranja, koje bi, prema pisanju rumunjskih medija, moglo potrajati i do šest mjeseci.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.