koronavirus u svijetu

Ubila se liječnica iz New Yorka koja se borila protiv korone, zarazila se na poslu

Screenshot: YouTube

VRHUNSKA liječnica iz New Yorka, koja se borila na prvoj liniji protiv koronavirusa, oduzela si je život. 

Dr. Lorna Breen, koja je bila ravnateljica Hitne pomoći u njujorškoj bolnici Presbyterian Allen Hospital na Manhattanu umrla je od ozljeda koje si je sama nanijela, javila je njujorška policija, a prenosi BBC.

Otac preminule 49-godišnjakinje dr. Philip Breen rekao je New York Timesu da je "pokušavala raditi svoj posao i to ju je ubilo".

Nije imala povijest mentalnih bolesti, zarazila se koronavirusom, vratila na posao i oduzela si život

New York je od početka pandemije zabilježio 17.500 smrtnih slučajeva od koronavirusa od ukupno 56.000 u cijelom SAD-u. 

Otac preminule kaže da njegova kći nije imala povijest mentalnih bolesti. Umrla je u Charlottesvilleu, u Virginiji, gdje je odsjedala kod obitelji. Lorna Breen zarazila se koronavirusom na poslu, ali se vratila nakon tjedan i pol dana nakon što se oporavila, kaže njen otac.

Bolnica ju je ponovno poslala doma, a onda je obitelj intervenirala i dovela je u Charlottesville, kaže njezin otac. On navodi da je kad se posljednji put čuo sa svojom kćeri Lorna djelovala "potreseno, praktički odvojeno od stvarnosti" te da mu je rekla kako covid-19 pacijenti umiru daleko prije nego li se uspiju maknuti iz ambulanti. Deseci, pa i stotine pacijenata zaraženih koronavirusom leži u bolnici s 200 i nešto kreveta na Manhattanu. 

"Doista je bila u rovovima na prvoj liniji bojišnice", rekao je njezin otac za Times pa dodao: 

"Pobrinite se da bude hvaljena kao heroj. Ona je žrtva jednako kao i svi umrli od koronavirusa."

Bila je vjernica i izrazito vezana za obitelj. Volontirala je 

NY Times piše da je dr. Lorna Breen bila velika vjernica te da je bila izrazito vezana za obitelj. Bila je strastvena skijašica koja je također uživala u salsi. Jednom tjedno je volontirala za pomoć starijim osobama. 

O njezinoj smrti oglasila se i bolnica Presbyterian Allen na Manhattanu. 

"Dr. Breen je heroj koji je svoje najviše ideale medicine doveo na frontu hitnog odjela."

Policija Charlottesvillea također je dr. Breen opisala kao heroja. Navode da je 26. travnja pozvala u pomoć te je prebačena u lokalnu bolnicu nakon čega se kasnije ubila samoozljeđivanjem. 

New York najveće žarište pandemije u SAD-u

Šef policije RaShall Bracnkey kazao je u priopćenju. 

"Zdravstveni radnici i prvi odgovorni za zdravlje nisu imuni na mentalne ili fizičke utjecaje trenutne pandemije. Na dnevnoj bazi ti profesionalci rade pod najstresnijim uvjetima, a koronavirus je u taj posao unio dodatne stresove."

Država New York broji gotovo trećinu potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom u SAD-u koji je već prešao brojku od milijun ljudi.

Guverner Andrew Cuomo je u ponedjeljak rekao da su nasumični testovi na antitijela pokazali da četvrtina ljudi u New Yorku, najmnogoljudnijem gradu SAD-a s 8,3 milijuna ljudi, ima koronavirus.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.