UGOSTITELJI iz cijele Hrvatske zgroženi su novim mjerama po kojima se u svim ugostiteljskim objektima treba osigurati 4 kvadrata po gostu te ističu kako će morati staviti ključ u bravu. Razgovarali smo s ugostiteljima iz Istre, Dalmacije, Međimurja, Slavonije, Zagreba, Bjelovara i svi su šokirani novim mjerama, dok im je danas na snagu stupila i mjera da svi gosti moraju imati maske kad ulaze u objekt. Stožer je također danas donio zabranu rada svim ugostiteljima nakon ponoći.
>> Objavljene mjere za ugostitelje. Nema stajanja, obavezne maske, razmak, rezervacije
Predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Marin Medak za Index je komentirao uvođenje novih epidemioloških mjera za ugostitelje, navodeći kako su one nerealne i da će, ako ih se ugostitelji budu pridržavali, svi redom propasti.
"Jučer smo održali sastanak sa Stožerom i prema novim mjerama razmak između stolova u ugostiteljskom objektu mora biti tri metra, dok od stolca do stolca razmak mora biti 1,5 metar, a po osobi se mora osigurati četiri kvadrata. Trebamo imati i po jednog covid-redara na svakih 50 gostiju, kojeg bi mi trebali plaćati, a da kontrolira pridržavaju li se mjera", rekao je Medak za Index.
Prema novim mjerama, zabranjena su stajaća mjesta i visoki stolovi ako se za njima ne omogućuje sjedenje. Također, gosti su dužni unaprijed online rezervirati mjesto u ugostiteljskom objektu tipa noćni bar ili klub. Za stolovima mogu sjediti organizirane skupine gostiju pri čemu među pojedinim skupinama gostiju u objektu razmak mora biti najmanje 1,5 m. Primjerice, članovi jedne obitelji sjede udaljeni 1,5 m od druge skupine gostiju, čak i ako se radi o dugačkim stolovima koji su namijenjeni za sjedenje više osoba.
Ulazak gostiju regulira se na način da sljedeći posjetitelj ili skupina posjetitelja može ući tek kad prethodna skupina posjetitelja napusti prostor objekta.
Preporučuje se jelovnike istaknuti na ulazu ili drugom vidljivom mjestu na odgovarajući način u plastificiranom obliku, odnosno preporučuje se ukloniti klasične oblike jelovnika.
>>Medak o novim mjerama za ugostitelje: Covid-redari, nema plesanja, svadbe do ponoći
Istaknuo je kako je minimalna investicija ugostitelja po kvadratu lokala 1000 eura, a da se često penje i do 2000 eura.
"Restoran će u najboljem slučaju moći ostvariti promet od 3000 kuna dnevno, a hladni pogon za mjesec dana je oko 150.000 kuna"
"Uzmimo primjer da na 100 kvadrata lokala imaš investiciju od 150.000 eura. Dio prostora otpada na sanitarni čvor, kuhinju, šank te tako ostane svega 60 kvadrata uslužnog prostora. Dakle, na tom prostoru možeš uslužiti svega 15 gostiju. I sad uzmimo primjer da imamo ljude i na ručku i na večeri, po dva sitinga maksimalno (po dvije ture gostiju), s tim da je to nerealno jer u Hrvatskoj nemamo takvu platežnu moć da toliko ljudi dođe i na ručak i na večeru. Znači dnevno možemo imati maksimalno po 60 gostiju, a treba uzeti u obzir da je Hrvatskoj prosječan iznos računa u restoranu 55 kuna. Znači dnevni promet u jednom restoranu u ovim novim okolnostima može iznositi u prosjeku oko 3000 kuna. A hladan pogon restorana mjesečno košta oko 150.000 kuna. Da si teoretski cijelo vrijeme pun, ti si u debelom minusu", rekao je Medak.
Predstavnik ugostitelja iz Splita: Moji konobari nisu psiholozi, policajci ni civilna zaštita
Stipe Jeličić, predstavnik udruženja ugostitelja Splitsko-dalmatinske županije, za Index je rekao da je većina ugostiteljskih objekata u Dalmaciji smještena u malim prostorima.
"Takvih je 80 posto. Malo je velikih prostora u Dalmaciji, tako da će samo pojedinci moći raditi po novim mjerama. Iako veliki prostori snose i veće troškove pa kad se sve zbroji nema logike ni za takve objekte da rade. Mi smo stvarno za pravilno ponašanje i poštivanje mjera. Apeliramo na kolege da se pridržavaju mjera, stalno ponavljam zaposlenicima da pravilno nose masku, da je ne drže ispod nosa. No postoji granica do koje to sve ima smisla. Ja sam ispred svojih lokala stavio kutije s maskama za goste, no ne mogu biti policajac niti moji konobari nisu psiholozi, policajci ni civilna zaštita, oni su uslužna djelatnost i kao takvi ne mogu ulaziti u konflikt s ljudima i legitimirati ih", rekao nam je Jeličić.
Navodi kako je svima zdravlje itekako važno, no Stožer bi, navodi, trebao znati granicu do koje se može ići.
"Trpimo sve do jedne granice. Zamislite kako je raditi da imamo razmak od stola do stola od tri metra, pa onda je bolje zatvoriti lokal. Sad svi ugostitelji šalju poruke, ugroženi su svi. Ne vide način ni kako s punim lokalom mogu opstati s takvim mjerama", istaknuo je Jeličić.
Predstavnik ugostitelja Istre i Kvarnera: Možemo raditi i poštovati ovakve mjere jedino ako dobijemo obeštećenje
Vedran Jakominić, predstavnik udruge ugostitelja Kvarnera i Istre, za Index je također prokomentirao mjere za ugostitelje.
"Želja svakog gosta je da stoji 2 metra udaljen od drugog, da stoji u tišini, dakle vidi se da su ove mjere rađene od strane nekog tko živi na proračunu. Nadam se da će doći do revizije ili obeštećenja ugostitelja u ovom slučaju jer ne mogu tražiti od članova udruge da se drže ovog samoubojstva. Možemo raditi i poštovati ovakve mjere jedino ako dobijemo obeštećenje", rekao nam je Jakominić.
Posebno je teško u Slavoniji, a tamošnji su ugostitelji i prije novih mjera bili na rubu zatvaranja svojih lokala. Berislav Mlinarević, predstavnik udruge ugostitelja Osječko-baranjske županije, u razgovoru za Index naglasio je da 95 posto ugostitelja nema mogućnosti držati se mjera.
"Mi u Slavoniji samo šutimo iako smo u najgoroj situaciji"
"Ovo je suicid ako ćemo se držati pravila. Čujemo da ćemo imati nebulozne kazne, imali smo osobu koja nije htjela nositi masku, što joj mi možemo? Već nam i sad gosti gube naviku dolaska, zaključavaju se doma. Neki ljudi su u strahu pa nam više i ne dolaze, objekti nam već lagano zamiru. Ne vidim svrhu djelovanja ako ćemo imati razmak stolova od 3 metra. Pa to bi onda trebali imati hangare. Isto tako kad pričamo o potrošnji, ona drastično pada po gostu, svi su u nekoj panici. Imamo i jedan objekt u šoping centru na katu gdje je kino, a sva kina su zamrla i cijela etaža je zamrla, a plaćamo puni najam šoping centru", rekao je Mlinarević za Index.
Naglasio je kako će se sad masovno zatvarati kafići, jer su ionako mnogi već na izdisaju. Opstati mogu, kaže nam, jedino oni kafići u kojima rade samo vlasnici.
"I ovaj dio mjera po kojima smo odgovorni za goste hoće li se pridržavati mjera, pa kako da budem odgovoran za nekoga, pogotovo u Slavoniji gdje su svi frustrirani, nabrijani. Uz sve to nam je promet jako slab, a troškova je puno. Mi u Slavoniji samo šutimo iako smo u najgoroj situaciji", naglasio je Mlinarević.
Predstavnik međimurskih ugostitelja: Ljudi će se družiti po radionama, podrumima, stanovima, neće ići u kafiće
Davor Lovrenčić, predstavnik udruge ugostitelja Međimurske županije, za Index je također rekao da mjere nemaju nikakvog smisla.
"Ne vjerujemo u to što čitamo, pa zar stvarno traže 4 kvadrata po gostu, ne vjerujem da će itko moći raditi po tome, pitanje je i tko će htjeti ići u kafiće pod tim mjerama, još čekamo što će konačno presuditi, no ovo zaista nema smisla. Ljudi će se družiti po radionama, podrumima, stanovima, neće se družiti po kafićima. Ne znam kakvog smisla ovo ima. Svi smo za švedski model, što se tiče nas ugostitelja, trebamo samo apelirati na više odgovornosti kod građana i da sve ostalo normalno radi", rekao nam je Lovrenčić.
Predstavnik ugostitelja iz Dubrovnika: Ljudi su stvorili otpor prema mjerama i vlada veliko nepovjerenje prema odlukama Stožera
Ante Vlašić, predstavnik udruge ugostitelja Dubrovačko-neretvanske županije, naglasio je da 99 posto lokala neće moći raditi po ovim mjerama.
"Cijela mediteranska scena počiva na malim lokalima, koji ukupno nemaju više od 25 kvadrata. S nekim mjerama su zaista pretjerali, a paralelno imate tisuće ljudi na Jarunu, kod HNK, koji se okupljaju bez ikakve kontrole i ičega. Nemam ništa protiv toga, ali da se toliko destruktivno reguliraju neke stvari kod nas, dok se istovremeno ne gleda na neke druge stvari. Recimo za vrijeme lockdowna smo svi morali biti zatvoreni, dok je istovremeno u Slovenskoj radio klub u koji je odlazilo pola vlade skupa s predsjednikom. Radi se o licemjerstvu i dvostrukim standardima. Ljudi su stvorili otpor prema mjerama i vlada veliko nepovjerenje prema odlukama Stožera. Nama je teško objasniti kolegama da su ove mjere nešto pozitivno, kad znamo i kako se ponašalo tijekom predizborne kampanje i kako se tad kao i na izborima držalo mjera", rekao nam je Ante Vlašić.
Predstavnik ugostitelja Bjelovarsko-bilogorske županije: U našim restoranima prosjek jednog računa je 20 kuna
Srećko Koljić, predsjednik Nezavisne udruge ugostitelja Bjelovarsko-bilogorske županije, istaknuo je pak da je vlada potpuno zaboravila na kontinent.
"Naše područje kao i Slavonija nema turiste i one koji će nam tijekom sezone napuniti budžete, mi živimo od lokalnih gostiju. Kafići s razmakom stolova od 3 metra nemaju nikakvu isplativost, mi nemamo morske cijene. U našim restoranima prosjek jednog računa je 20 kuna. Ako dođe do ovih mjera, mi ćemo kapitulirati. Morat ćemo učiniti ono čega se svi bojimo, zatvoriti lokale i to će za nas biti kraj", kazao je na kraju Koljić.
*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa kako bismo smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost vlastitih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.