Ukrajina HIMARS-om razorila Putinovu vojnu bazu? Ruski kanali: "Puno je mrtvih, jao"

Foto:X

Pojavili su se izvještaji koji tvrde da su ukrajinske snage napale rusku vojnu bazu u okupiranoj regiji Donjeck topničkim raketnim sustavom visoke mobilnosti (HIMARS). Navodi se da su "žrtve masovne".

Snimke koje kruže društvenim mrežama pokazuju razorne posljedice napada, ali nije jasno kad su nastale. "Na internetu se pojavio video koji prikazuje posljedice napada, vjerojatno na poligonu u blizini Donjecka", objavio je Telegram kanal ASTRA, projekt neovisnih ruskih novinara.

Kanal je citirao ruski vojni kanal Alex Parker Returns, koji je rekao da je napad izveden HIMARS-om. "Ogromni gubici. Možete griješiti, ali ne možete lagati. Jao", objavio je kanal.

50 mrtvih?

Drugi ruski Telegram kanali rekli su da je napad rezultirao s oko 50 ruskih žrtava.

Ukrajinske snage koristile su HIMARS-e koje je isporučio Washington u nekoliko navrata tijekom rata, uključujući u regijama Donjecka i Luhanska, koje su okupirale ruske snage. HIMARS je dopustio Ukrajini da uništi najnaprednije ruske protuzračne raketne sustave. Washington je isporučio Ukrajincima najmanje 39 HIMARS-a od početka rata.

I dan prije jednu od baza ruskih strateških bombardera u gradu Engelsu, u regiji Saratov, potresale su snažne eksplozije. Jake eksplozije čule su se u području zračne baze Engels-2, u kojoj se nalaze ruski strateški bombarderi Tu-95 i Tu-160.

Kijev smatra da su ruske vojne baze legitimne mete u sukobu, a ukrajinske snage redovito ih napadaju pomoću bespilotnih letjelica dugog dometa. Za napade na ruskom tlu odgovornost obično preuzimaju Služba sigurnosti Ukrajine (SBU) i Glavna obavještajna uprava Ukrajine (HUR).

U masovnom napadu dronovima pogođeno rusko skladište oružja

Ranije jutros objavljeno je da su ukrajinski dronovi izazvali požar i prisilili na djelomičnu evakuaciju stanovnika u ruskoj regiji Tver, a dužnosnici su rekli da je Kijev tijekom noći gađao nekoliko zapadnih regija Rusije. Olupina uništenog ukrajinskog drona izazvala je požar u gradu Toropetsu u zapadnom dijelu Tverske oblasti, rekao je Igor Rudenija, guverner regije koja se nalazi sjeverozapadno od Moskve, u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Vatrogasci su pokušavali obuzdati vatru, rekao je Rudenija, ali nije rekao što gori. Ruske jedinice protuzračne obrane još uvijek pokušavaju odbiti "masivni napad dronova" iznad grada, dodao je. Prema izvješću državne novinske agencije RIA-e iz 2018., Rusija je gradila arsenal za skladištenje projektila, streljiva i eksploziva u Toropetsu, gradu starom 1000 godina u kojemu živi nešto više od 11.000 stanovnika.

Sedam ukrajinskih bespilotnih letjelica također je uništeno iznad zapadne regije Smolensk, rekao je na Telegramu Vasilij Anohin, guverner regije koja graniči s Bjelorusijom. Još 14 bespilotnih letjelica oboreno je iznad regije Brjansk koja graniči s Ukrajinom, a nekoliko ih je uništeno iznad regija Oriol i Tula, rekli su guverneri tih regija.

Kijev je ranije rekao da njegovi udari na Rusiju ciljaju vojnu, energetsku i prometnu infrastrukturu ključnu za ratne napore Moskve. Ruski dužnosnici rijetko otkrivaju puni razmjer štete nanesene ukrajinskim napadima.

Kako je Ukrajina pojačala domaću proizvodnju bespilotnih letjelica u posljednje dvije godine, povećala je napade na ruski teritorij. Ukrajinski najveći napad bespilotnim letjelicama u rujnu bio je usmjeren na glavni grad Rusije, usmrtivši najmanje jednu osobu, uništivši kuće i prekinuvši letove u moskovskim zračnim lukama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.