Ukrajinci će Storm Shadowima moći gađati Rusiju. Može li to oružje učiniti razliku?

Eksplozija rakete Storm Shadow nad Luhanskom, okupiranom regijom Ukrajine Foto: Profimedia

Postoje jake naznake da su SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo spremni za nekoliko dana ukinuti svoja ograničenja Ukrajini za korištenje dalekometnih projektila za gađanje ciljeva na ruskom teritoriju.

Ukrajina već ima zalihe ovih projektila, ali je ograničena na njihovo ispaljivanje na ciljeve unutar svojih granica. Kijev je tjednima molio da se ta ograničenja ukinu kako bi mogao ciljati mete unutar Rusije, piše BBC.

Mnogi se pitaju može li ovo oružje značajnije pomoći Ukrajini.

Što je Storm Shadow?

Storm Shadow je englesko-francuska krstareća raketa s maksimalnim dometom od oko 250 km. Britanija i Francuska već su poslale ove projektile u Ukrajinu, ali uz upozorenje da ih Kijev može ispaliti samo na ciljeve unutar svojih granica.

Raketa se lansira iz zrakoplova, a smatra se idealnim oružjem za probijanje čvrstih bunkera i skladišta streljiva, poput onih koje je koristila Rusija u svom ratu protiv Ukrajine.

Svaka raketa košta gotovo milijun američkih dolara, tako da se obično lansiraju kao dio pomno planiranog napada mnogo jeftinijim bespilotnim letjelicama, koje se šalju u napad kako bi zbunile i iscrpile neprijateljsku protuzračnu obranu, što je recept koji Rusija koristi u ratu s Ukrajinom.

Ove rakete pokazale su se korisnima za Ukrajinu u napadima na Krim, koji Rusi više ne mogu smatrati sigurnim utočištem za svoje snage. "Nije iznenađenje da je Kijev lobirao za njegovu upotrebu unutar Rusije, posebno za ciljanje aerodroma koji se koriste za izvođenje napada klizećim bombama, koje su nedavno ometale ukrajinske napore na prvoj crti", kaže britanski vojni analitičar Justin Crump.

Zašto Ukrajina to sada želi?

Ukrajinski gradovi i linije fronta svakodnevno trpe napade. Mnoge rakete i klizne bombe koje razaraju vojne položaje, stambene blokove i bolnice lansiraju ruski zrakoplovi daleko unutar same Rusije.

Kijev se žali da je zabranom gađanja ciljeva unutar Rusije primoran voditi rat kao da ima jednu ruku zavezanu na leđima.

BBC piše da su Ukrajinci ranijim napadima dronova znali iznenaditi Rusiju i nanijeti određenu štetu, no dronovi mogu nositi manji teret te ih se često rano presretne. Dalekometni projektili poput Storm Shadowa bili bi mnogo učinkovitiji.

Takav je sustav i američki Atacms, koji ima još veći domet od 300 km, a Ukrajina se nada da će im Amerikanci odobriti i te rakete.

Zašto je Zapad oklijevao?

Vrlo jednostavno, zbog straha od eskalacije. Washington se brine da bi dopuštanje Ukrajini da pogodi mete duboko u Rusiji raketama koje je isporučio Zapad moglo Putina natjerati preko ruba u totalnu eskalaciju.

Bijela kuća strahuje da bi tvrdolinijaši u Kremlju mogli inzistirati na tome da ta odmazda bude u obliku napada na tranzitne točke za projektile na putu prema Ukrajini, poput zračne baze u Poljskoj.

Ako bi se to dogodilo, morao bi se aktivirati članak 5. NATO-a, što znači da bi savez bio u izravnom ratu s Rusijom. Tu je i strah od nuklearne eskalacije.

Još od početka ruske invazije na Ukrajinu, 24. veljače 2022., cilj Bijele kuće bio je dati Kijevu što više potpore a da SAD ne bude uvučen u izravan sukob s Moskvom. Ipak, dosad su se sve navodne crvene linije Putina i Rusije pokazale kao blef, što je djelomično i razlog vjerojatnog dopuštenja Ukrajini da napada ciljeve na ruskom tlu.

Može li Storm Shadow nešto promijeniti?

Svakako može, ali BBC piše da bi sve skupa moglo biti prekasno. Kijev već toliko dugo traži korištenje zapadnih projektila dugog dometa unutar Rusije da je Moskva već poduzela mjere opreza u slučaju eventualnog ukidanja ograničenja.

Već su pomaknuli bombardere, projektile i dio infrastrukture dalje od granice s Ukrajinom i izvan dometa Storm Shadowa.

Ruska protuzračna obrana evoluirala je kako bi se suprotstavila prijetnji Storm Shadowa unutar Ukrajine, ali ovaj zadatak bit će puno teži s obzirom na opseg teritorija Moskve koji bi sada mogao biti izložen napadu. "Ovo će otežati pružanje vojne logistike, linije zapovijedanja i kontrole te zračne potpore, a čak i ako se ruski zrakoplovi povuku dalje od ukrajinskih granica kako bi izbjegli raketnu prijetnju, i dalje će trpjeti štetu zbog većih troškova i udaljenosti od linije fronta", kaže analitičar Crump.

Ako dopuštenje korištenja Storm Shadowa dovede i do dozvole za američki Atacms, Ukrajina bi mogla znatno opteretiti rusku protuzračnu obranu, koja bi pod takvim naletima počela trpjeti udare i od manjih dronova.

Malo je vjerojatno da će Storm Shadow sam preokrenuti tijek rata, ali korištenje ovako moćnog oružja moglo bi u konačnici nanijeti značajniju štetu ruskoj obrani te tako barem olakšati ukrajinsku poziciju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.