Ukrajinci velikom brzinom razvijaju jeftino oružje. Analitičar: Rusija je sje*ana

Screenshot: X

Ukrajinski FPV dronovi počeli su rušiti ruske izviđačke dronove, što je vjerojatno rezultat iznimno brzog razvoja u ukrajinskom akceleratoru BRAVE1 kojemu je cilj dobre ideje bez odlaganja donijeti na front.

U travnju je BRAVE1 objavio poziv za presretačkim dronovima. Uvjeti su bili jednostavni: tražili su sustav koji bi primao informacije o lokaciji, brzini i putanji mete od vanjskih senzora poput radara i potom lansirao dronove koji bi pronašli, lovili i automatski pogađali metu u pitanju. A što su bile mete? Ruski dronovi, konkretno izviđački dronovi Orlan-10, Zala i SuperCam, koji lete brzinom od 96 do 160 kilometara na sat na visini od nekih kilometar i pol, piše Forbes.

Postojeći sustavi protuzračne obrane takve dronove mogu srušiti bez većih problema, no problem je troška: Orlan-10 košta oko 100.000 dolara, a raketa Stinger pet puta toliko. Takve rakete rijedak su resurs i često ih se čuva za veće prijetnje.

"Moramo pronaći rješenje za rušenje tih dronova a da ne gubimo zalihe protuzračnog naoružanja", stoji u pozivu akceleratora. Dva mjeseca kasnije, u lipnju, ukrajinska granična straža objavila je video koji prikazuje FPV dron koji odozgo presreće izviđački dron Zala.

"Ovo će iz temelja promijeniti rat"

Rusi su počeli koristiti FPV dronove kako bi pokušali zaustaviti ukrajinske noćne bombardere Baba Jaga, koji su veliki, spori i lete nisko. Presretanje nečeg što leti visoko i velikom brzinom, kao što je izviđački dron, zahtijeva mnogo više koordinacije i planiranja.

Nakon videa ukrajinske granične straže uslijedili su i drugi, što potvrđuje da se ovdje ne radi o izoliranim incidentima već o trendu, i to potencijalno uznemirujućem trendu za Ruse. Orlan-10 je standardni dron za traženje artiljerije, a koristi se za lociranje meta i usmjeravanje vatre. Zara je dron koji pronalazi mete za udare kamikaza-dronovima Lancet. Bez tih "očiju na nebu" ruska artiljerija i piloti Lanceta nemaju kako pogoditi mete, što je ozbiljan udarac za vojsku koja se snažno oslanja na svoju artiljeriju.

"Ako ukrajinski dronovi neutraliziraju ruske izviđačke dronove, to će iz temelja promijeniti ovaj rat na način na koji se Rusija ne može i neće moći oporaviti", napisao je na X-u analitičar OSINT-a Andrew Perpetua. "Ako Ukrajina može na većoj skali izvoditi ovo što vidimo na snimkama... Rusija je s***ana na način koji je teško uopće i koncipirati."

Piloti FPV dronova pokušali su loviti i ruske helikoptere

Za razliku od FPV dronova koji koštaju samo petstotinjak dolara, izviđačkih dronova ni na jednoj strani nema mnogo i ne može ih se brzo zamijeniti. Sama činjenica da ih je sada moguće srušiti jednostavnim FPV dronovima mogla bi biti dovoljna da ih se drži podalje od fronta, gdje bi bili na sigurnom, ali mnogo manje korisni.

Nedavno su se pojavile i snimke koje prikazuju ukrajinske FPV dronove koji presreću Lancete na njihovom putu ka metama. Dok izviđački dron u zraku kruži i po nekoliko sati, let Lanceta traje tek nekoliko minuta, što znači da je za presretanje tog drona potreba poprilična koordinacija senzora, protuzračnog zapovjedništva i pilota dronova. To sugerira da su Ukrajinci osmislili integrirani sustav.

Presretački dronovi upravo za tu svrhu postoje: tu je Fortemov DroneHunter, Anvil i Roadrunner od Andruila, kao i MARSS Interceptor i Coyote od Raytheona. Ipak, to su veliki i skupi proizvodi koji više odgovaraju metama poput iranskih dronova Shahed.

Korištenje jeftinih FPV dronova kao oružja za rušenje neprijateljskih dronova možda može promijeniti čitavu igru, a moguće je da Ukrajinci neće stati samo na dronovima. Piloti FPV dronova pokušali su loviti i ruske helikoptere, doduše zasad bez uspjeha. Automatsko navođenje i planiranje ruta povećat će izglede za uspješne udare, a taj rizik natjerat će pilote da ne ulaze u domet, što bi moglo imati veći utjecaj od samog broja pogođenih helikoptera.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.