Rusi nadiru u ključni grad. Ukrajinci priznali: Povlačimo se

Foto: Profimedia

Glasnogovornik ukrajinske vojske Nazar Vološin potvrdio je kako su se ukrajinske snage povukle iz dijela Časiv Jara, strateški važnog grada u Donjeckoj oblasti. Istaknuo je da je odluka donesena kako bi se ukrajinskim borcima omogućilo da zauzmu povoljnije položaje, ali upozorio je da Rusi nastavljaju s pritiskom. 

"Nije bilo razumno držati okrug Kanal, u koji je neprijatelj ušao, jer je to ugrožavalo živote naših vojnika. Položaji naših branitelja su uništeni. Zapovjedništvo je odlučilo povući se na sigurnije položaje. Međutim čak ni tamo neprijatelj ne prestaje s napadima", naveo je. 

 

Grad je smješten zapadno od Donjecka i Bahmuta

Tvrdi kako su si Rusi postavili rok do kojeg moraju osvojiti grad, ali da ga nisu ispunili. Ukrajinci su jučer izvještavali kako je situacija u gradu i dalje kritično teška te da se vode intenzivne borbe kod vodnog kanala Siverski Donjec - Donbas.

Rusi su još jučer priopćili kako su ukrajinske snage napustile položaje i da pokušavaju ojačati obranu u zapadnom dijelu. Rusko ministarstvo obrane izvijestilo je jučer da su ruski vojnici u potpunosti "oslobodili" četvrt Novi. 

Časiv Jar nalazi se zapadno od Donjecka i Bahmuta koji su već pod ruskom kontrolom. Institut za rat (ISW) nazvao ga je "gradom tvrđavom". Zauzimanje Časiv Jara pomoglo bi Rusiji da napadne ostatak važnih ukrajinskih obrambenih naselja, procjenjuju u ISW-u. 

Ukrajincima nedostajalo streljiva

Nakon što su u veljači zauzeli Avdijivku, Rusi su se upravo usredotočili na Časiv Jar, grad na povišenom položaju koji bi im potencijalno otvorio put za daljnje napredovanje u Donjecku oblast. Pojavila se neslužbena brojka o 25.000 vojnika koje je Moskva poslala kako bi zauzeli grad. 

Ukrajinske snage su imale ogromne probleme u obrani grada jer im je posljednjih mjeseci nedostajalo streljiva. 

Ruske snage su općenito pojačale svoje ofenzivne aktivnosti u Donjeckoj oblasti, a pritom u zauzimanje Časiv Jara ulažu glavninu svojih napora. Glavni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga Oleksandr Sirski rekao je u utorak da se također vode intenzivne borbe oko Torecka, grada koji se nalazi nekih 25 kilometara južno od Časiv Jara. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.