Ukrajinci upali u još jedan grad u Rusiji. Snimili kako kliznom bombom ruše zgradu

Screenshot: Twitter

Ukrajinski borbeni inženjeri probili rusku obranu pored pograničnog sela Novi Put, oko 30 kilometara zapadno od dijela regije Kursk koji je pod ukrajinskom kontrolom, u četvrtak, 12. rujna, piše Forbes.

Isprva se činilo kako je riječ o kratkotrajnom i plitkom ukrajinskom napadu, no situacija je ubrzo prerasla u nešto mnogo opasnije po Ruse u Kursku. Ukrajinski oklopni kamioni velikom su brzinom prošli Novi Put i napredovali nekoliko kilometara prema najbližem gradu Vesoloeu. Sada je ukrajinska vojska "došla do južnog predgrađa Vesoloea i praktički preuzela kontrolu", izvijestio je ukrajinski Centar za obrambene strategije.

Najkasnije u subotu ukrajinski tenkovi ušli su u grad, a u nedjelju je ukrajinski bombarder bacio kliznu bombu sa satelitskim navođenjem na navodne ruske položaje u zgradi u centru grada. Zgrada je sravnjena sa zemljom, a sve je promatrao dron iz zraka.

 

Ruski garnizon oko grada navodno se sastoji od velikog broja loše obučenih mladih regruta koji su trebali proći samo jednogodišnju vojnu službu i, prema politici Kremlja, nisu trebali sudjelovati u aktivnim borbama.

Ruske snage na sjeveru Ukrajine, odnosno jugu Rusije, uvelike se oslanjaju na regrute u pokušaju obrane od ukrajinskih upada u Kursk. To je jedan od glavnih razloga zašto su Ukrajinci tolikom brzinom uspjeli ostvariti napredak u regiji. Loš je znak za Ruse da i obrana grada Vesoloa također ovisi o neobučenim mladićima u ranim dvadesetima.

Ako Rusi na ovaj posljednji napad reagiraju isto kako su reagirali na širu ukrajinsku invaziju na Kursk, moguće je da će s vremenom poslati neke od bolje obučenih snaga da zaustave ukrajinski napredak.

Koje snage sudjeluju u akciji?

Nejasno je koji točno ukrajinski odredi sudjeluju u ovom najnovijem napadu. Po snimkama koje objavljuje na društvenim mrežama zna se da je tamo ukrajinska skupina Khorne, a na njihovim snimkama vidljivi su oklopni kamioni Kirpi turske izrade, koji su iznimno popularni među ukrainskim marincima. Ukrajinska 36. brigada marinaca dio je glavnih borbi istočno od Kurska, što znači da je moguće kako je upravo ona bila prisutna tijekom prodora do Vesoloea.

Bez obzira na to koje brigade ih čekaju u Vesoloeu, Rusi su zabrinuti: njihov lokalni garnizon sastoji se od neiskusnih mladića, a ukrajinski prodor predvode iskusni radnici uz podršku tenkova, dronova i aviona. "Naši kontakti situaciju procjenjuju ozbiljnom", naglasio je jedan ruski bloger.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.