Ultimatum za 90 posto kumica: Selite u Zagreb ili više ne smijete prodavati sir i vrhnje

NA ZAGREBAČKIM tržnicama od Nove godine više neće biti kumica koje žive van Zagreba ili u Zagrebačkoj županiji, a njih je sada čak 90 posto.

U Zakonu o hrani, koji je donesen još 2008. godine, piše kako se takvi proizvodi mogu prodavati samo na području iste ili susjedne županije, što znači da na zagrebačkim tržnicama u obzir dolaze samo još kumice iz Zagrebačke županije.

Iza akcije stoje prekupci i veliki proizvođači?

Tim potezom će propasti više od 250 poljoprivrednih gospodarstava na području Križevaca koji se, na nesreću kumica, nalaze u Koprivničko-križevačkoj županiji i ne graniče sa Zagrebom, piše HRT.

Nikome nije jasno zašto je netko odlučio provoditi zakon nakon tri godine od njegova stupanja, a nagađa se kako iza cijele "akcije" stoje prekupci i veliki proizvođači koji će najviše zaraditi "protjerivanjem" kumica.

Ako žele raditi, kumice će morati seliti u Zagrebačku županiju

Iz zagrebačkih tržnica kažu da će se time izbrisati stoljetna tradicija grada te da nikada do sada takve zabrane nije bilo. Kumice koje se ogluše na zakon star tri godine bit će kažnjene sa od 5 do 15 tisuća kuna kazne.

Kumice su najavile prosvjede nakon Nove godine. Sada imaju dva rješenja, ili da zatvore svoja gospodarstva ili da se presele u Zagrebačku županiju ili Zagreb kako bi mogle i dalje Zagrepčane opskrbljivati sirom, vrhnjem i drugim domaćim proizvodima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.