Vandali 2021. oštetili skulpture u Jakovlju. Evo koliko moraju platiti odštete

Foto: Pixsell/Nina Djurdjevic

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika priopćilo je danas kako je pravomoćnom presudom osuđen vandalizam nad skulpturama Međunarodnog parka skulptura u Jakovlju koji je zaštićeno kulturno dobro. Skulpture su oštećene u travnju 2021., a ubrzo nakon što je HDLU to prijavio zaprešićkoj policiji pronađeni su počinitelji protiv kojih podnesena kaznena prijava za uništavanje tuđe imovine. 

U kolovozu 2023. doneseno je pravomoćno sudsko rješenje, koje propisuje uvjetne kazne za počinitelje kaznenih djela od jedne godine zatvora uz obavezu nadoknade štete Društvu u iznosu 6875.04 eura te općini Jakovlje  2165.87 eura, stoji u priopćenju.

Jedan od najznačajnijih parkova suvremene skulpture u Hrvatskoj

Dvorac umjetnika Oršić – Jakovlje je od 1973. mjesto stvaranja i boravka najznačajnijih umjetnika hrvatske moderne i suvremene scene, a početkom 2023. HDLU je započeo dugo očekivanu cjelovitu obnovu Dvorca sredstvima EU vrijednu 8.8 milijuna eura. U perivoj Dvorca uklopljen je jedan od najznačajnijih parkova suvremene skulpture u Hrvatskoj.

"Grupa Biafra, predvođena akademskim kiparom Ratkom Petrićem, ovom prostoru dala je svoj pečat i doprinos koji je najvidljiviji upravo u njegovom, autorskom koncepcijom formiranom, Međunarodnom Parku skulptura, u kojem se nalaze 64 skulpture suvremenih kiparica i kipara poput Milene Lah, Ivana Kožarića, Stjepana Gračana, Branka Ružića i mnogih drugih", podsjeća se.

Restaurirane neke od skulptura

Šteta je počinjena na skulpturama "Sklonište za troje" Đurđe Gudlin Zanoški, "Kupač" Zvonimira Lončarića, "Bijeli i crni" Krešimira Roda, "Biblioteka 1" Olega Hržića, "Torzo" Zvonimira Gračana, "Vjekoslavov brod" Roberta Zdarileka, "Hommage" Raula Goldonija, "Nutra-Van" Željka Kovačića te na samom Dvorcu umjetnika – Jakovlje.

HDLU, predvođen Alenom Novoselcem, uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija, od lipnja 2022. radi na uklanjanju nastale štete i dosad su restaurirane neke od skulptura.

"Nažalost, često svjedočimo uništavanju imovine i zaštićenog kulturnog dobra te se nadamo da će ovakva sudska mjera te uspješna akcija nadležne policije biti kočnica budućim vanadlističkim aktivnostima te počiniteljima kaznenih djela", poručuju iz HDLU.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.