Vatikan nije priznao "ukazanja". Vjernica iz Međugorja: Ja sam često na ukazanjima

Foto: Pixsell/Denis Kapetanovic

Vjernici u Međugorju i dalje su uvjereni u Gospina ukazanja iako Sveta Stolica u današnjem dokumentu nije potvrdila natprirodnost tog fenomena. "Ja vjerujem u ukazanja, često sam na njima. Tko nije došao ovdje i bio na ukazanju, ne može tvrditi suprotno", rekla je za mostarski portal Bljesak neimenovana stanovnica Međugorja.

Što je rekao Vatikan?

Danas je vatikanski Dikasterij za nauk vjere objavio da Međugorje ima status "nihil obstat" (nema protivljenja), što znači da ondje dopušta duhovnu pobožnost zbog njezina "pozitivnog ploda" za katolike. Dokument Dikasterija za nauk vjere, koji je odobrio papa Franjo, ne govori o nadnaravnosti ukazanja, ali priznaje obilne duhovne plodove vezane za župu-svetište Kraljice Mira. 

"Pozitivni se plodovi očituju ponajviše kao promicanje zdrave prakse života vjere u skladu s tradicijom Crkve. Dogodila su se brojna obraćenja ljudi koji su otkrili ili ponovno otkrili vjeru; povratak ispovijedi i sakramentalnoj pričesti, brojna pomirenja supružnika i obnove bračnoga i obiteljskoga života".

Vidjelice naziva "navodnima"

Vjernike se poziva da na hodočašće u Međugorje ne idu zbog susreta s 'navodnim vidjelicama, nego zbog susreta s Marijom, Kraljicom mira'. 
Vjernica iz Kolumbije koju su zatekli novinari u danas kišnom Međugorju rekla je kako je ondje došla da 'zahvali Gospi'.

"Ovdje dolazimo stalno. Tko vjeruje, priznao je, srcem i dušom. Kad vjeruješ i dođeš, priznato je", rekla je hodočasnica iz Splita na odluku Vatikana.

Mjesni biskup Petar Palić objavio je dana poseban dekret u vezi s duhovnim iskustvom u Međugorju. U zaključcima je naveo da su vjernici, kad je u pitanju pobožnost prema Mariji "Kraljici Mira", "ovlašteni da je se pridržavaju na razborit način", iako to ne podrazumijeva odobravanje nadnaravnog karaktera fenomena o kojemu je riječ.

Što znači "nihil obstat"?

Dodao je kako vjernici nisu dužni vjerovati u to, ali da ništa ne priječi (nihil obstat) vjerska štovanja u Međugorju, uključujući hodočašća.

Čelnik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović pozdravio je očitovanje Svete Stolice. "Za nas katolike u Bosni i Hercegovini kao i brojne katolike diljem svijeta, Međugorje nastavlja biti mjesto mira i Božje blizine u kojemu učvršćujemo i produbljujemo svoju vjeru", naveo je Čović.

Međugorski fenomen ima izvorište u tvrdnjama šestero vidjelaca da im se od 24. lipnja 1981. godine ukazuje Gospa šaljući poruke mira. Najprije je stav o tome fenomenu zauzela Jugoslavenska biskupska konferencija 1991. Zadarskom izjavom u kojoj je istaknuto da se na temelju dotadašnjih istraživanja ne može potvrditi nadnaravnost u Međugorju.

Sveta Stolica je imenovala posebno povjerenstvo kojemu je na čelu bio nadbiskup, kardinal Camillo Ruini koje je istraživalo slučaj Međugorje. To je povjerenstvo završilo svoj izvještaj i dostavilo ga papi 2014. godini. Mediji su navodili kako se tim izvještajem, koje nikada nije službeno objavljeno, potvrđuje nadnaravnost Gospinih ukazanja prvih sedam dana.

Nakon toga Sveta Stolica imenovala je posebnog papinog vizitatora za Međugorje koji je zadužen za ovu župu. Na toj je poziciji nadbiskup Aldo Cavalli koji će nastaviti skrbiti za nju, ali i za fenomen.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.