VIDEO I FOTO Povijesni dan za Istru i ostatak Hrvatske, ovo se čekalo 60 godina

Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

Povijesni je dan za prometno povezivanje Istre i ostatka Hrvatske: druga cijev Tunela Učka svečano se otvara večeras, nakon nekoliko godina vrlo složenih radova. Puštanje druge cijevi tunela u promet značit će da je Istra napokon povezana punim profilom autoceste s ostatkom Hrvatske, što je iznimno važno i za stanovnike i za turiste.

 

Na puno povezivanje čekalo se 60 godina. Promet kroz Tunel Učku se do sada odvijao dvosmjerno, kroz jednu cijev, koja je puštena u promet 1981. godine, a prva ideja o probijanju zabilježena je još 1864. Nova cijev duga pet kilometara omogućit će brži protok vozila i usklađivanje s europskim sigurnosnim standardima. Tunel Učka je treći tunel po dužini u Hrvatskoj, nakon Sv. Roka i Male Kapele. 

Kako se gradila druga cijev Učke

Tijekom izgradnje korištene su najmodernije tehnike, uključujući tekuće eksplozive, pokretne trake za odvoz materijala i suvremene sustave probijanja i iskopa materijala.

Ti tehnološki napredni pristupi omogućili su brzo i učinkovito izvođenje radova unatoč brojnim izazovima, kao što su složena geološka situacija i zahtjevi za minimalnim utjecajem na postojeći promet.

Na izgradnji je bilo angažirano više od 500 radnika. Ukupna investicija iznosi oko 200 milijuna eura, a radovi su završeni u roku i bez dodatnih troškova usprkos problemu s inflacijom, manjkom radnika i velikom broju pukotina i jama u novoj cijevi. 

"Radovi su trajali tri godine. U probijanju druge cijevi jedan od najizazovnijih trenutaka bilo je miniranje. Utrošeno je više od tisuću tona tekućeg eksploziva, a jedan od većih izazova bilo je više od 30 jama i pukotina na koje su naišli probijajući drugu cijev", kaže direktor Bina Istre Dario Silić.

Najmoderniji tunel u Hrvatskoj u koji je stavljeno čelika kao u pola Eiffelovog tornja

Ističe da će nova cijev Tunela Učka biti najmoderniji tunel u Hrvatskoj.

Tijekom proboja druge nove cijevi tunela iskopano je 1.2 milijuna tona stijena i drugog materijala. To je otprilike kao četvrtina piramide u Egiptu. Utrošeno je i tri tisuće tona čelika, kao pola Eiffelovog tornja. 

Bez kvalitetne i dobre infrastrukture ne možete dovesti turiste na zapadnu, a ponajviše istočnu obalu Istre, kaže Silić i podsjeća da 95 posto turista u Istru dolazi automobilima.

Paralelno s radovima na Tunelu Učka, zatvorena je financijska konstrukcija i započeti su radovi na dionici autoceste od deset kilometara koja će spojiti Učku i Matulje.

Ta dionica, zajedno s dupliranjem mosta Mirna i vijadukta Limska draga, dodatno će poboljšati prometnu povezanost Istre s ostatkom Hrvatske.

Planirani završetak radova je unutar tri godine, što će omogućiti putovanje od Pule do Zagreba za dva i pol sata.

Projekt uključuje brojne ekološke mjere koje su ključne za poboljšanje kvalitete života zajednice uz prometnicu, navodilo se. 

Sve spremno za otvaranje

Jutros se ispred tunela u vijesti javila HRT-ova novinarka koja je rekla kako je sve spremno za večerašnje otvorenje na koje dolaze premijer Andrej Plenković i ministri, a nastupit će Prljavo kazalište. 

Istaknula je kako je tunel od neizmjerne važnosti za svakodnevni život, ali i za gospodarstvo, "jer čak trećina turističkog prometa u Hrvatskoj odvija se upravo na Istarskom ipsilonu, a dnevno kroz tunel prođe 14.000 vozila, dok se ljeti ta brojka penje na 18.000".

"Petstotinjak radnika zaista je napravilo veliki građevinski pothvat. Kroz utrobu Učke iskopali su tunel dugačak 5630 metara i u potpunosti ga završili za manje od četiri godine. Naglasak je svakako stavljen na sigurnost jer je u tunelu ugrađena oprema za kontrolu i sigurnost prometa, i to najsuvremenija oprema od videonadzora, vatrodojave, protupožarne zaštite, a ono što svakako moramo istaknuti je da 24 prolaza povezuju staru i novu cijelu tunela i koje mogu služiti u slučaju potrebe kao izlazi nužde, 12 ih je za pješake, 12 ih je namijenjeno vozilima", rekla je Bartolović.

Šef IDS-a: Tunel Učka treba biti besplatan za stanovnike Istre

Predsjednik IDS-a Dalibor Paus u petak je u povodu otvaranja druge cijevi Tunela Učka rekao da pozdravlja taj čin, ali se i založio da se stanovnicima Istarske županije ne naplaćuje tunelarina.

Druga cijev Tunela Učka otvara se danas nakon malo manje od četiri godine od početka radova.

"Dobro je i pozdravljamo otvaranje druge cijevi Tunela Učka, značajan je to projekt za Istru. No, protiv smo toga da Istrijani i dalje budu kažnjeni i plaćaju 'porez' zbog činjenice da žive u Istri. Ako su Krčki most, Pelješki most i Tunel Sveti Ilija besplatni, onda za Istrijane, kojima je to de facto jedina prava veza s ostatkom Hrvatske, mora biti besplatan i Tunel Učka", priopćio je jutros predsjednik IDS-a i saborski zastupnik Paus u priopćenju za javnost, napomenuvši da je to pravedno.

Dodao je kako je riječ o velikom infrastrukturnom projektu koji doprinosi standardu života u Istri, sigurnosti i protočnosti prometa kroz cijelu godinu, kao i povezanosti Istre s ostatkom Hrvatske.

Ističe kako je "snažna simbolika otvaranja druge cijevi Tunela Učka baš na današnji dan, kada se obilježavaju i Pazinske odluke kojima je Istra u političkom smislu sjedinjena s maticom Hrvatskom".

Napominje da su stanovnici Istre "financijski sudjelovali u prvoj fazi izgradnje tunela kroz Učku, tunel je jedina prava veza Istre s Hrvatskom i zato mora biti besplatan za sve žitelje Istre".

Paus poručuje kako će se IDS, osim za ukidanje tunelarine, zalagati i dalje za strateška ulaganja u prometnu infrastrukturu Istre.

Da bi cijela Istra bila cestovno povezana, dodao je, "nužno je izgraditi krak autoceste od Labina do Kanfanara i Istarski ipsilon pretvoriti u Istarski iks."

Kaže da Hrvatska na raspolaganju ima 26 milijardi eura za prometnu infrastrukturu koju je, kako je ustvrdio, osigurao IDS-ov europarlamentarac Valter Flego u prethodnom mandatu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.