VIDEO I FOTO Ovo je ukrajinski grad nakon prolaska Rusa. Pretvoren je u pepeo

Foto: X

BIVŠI savjetnik ukrajinskog ministarstva unutarnjih poslova Anton Geraščenko podijelio je na X-u fotografiju snimljenu iz zraka koja prikazuje razrušeni grad Vovčansk u Harkivskoj regiji, oko 5 kilometara od granice s Rusijom.

Radi se o gradu koji je u centru ruske ofenzive na Harkivsku regiju, koja je započela u svibnju. Prije početka ofenzive u gradu je živjelo 17.000 stanovnika. Sada je pretvoren u ruševine i pepeo.

Što se sada događa u gradu?

Vovčansk je grad u kojem se trenutno vode neke od najžešćih bitki.

"Rusija je pretrpjela gubitke i bila je prisiljena povući se nakon pokušaja napredovanja u Vovčansku", priopćila je prije nekoliko dana ukrajinska vojska.

"U Vovčansku u pripremama za jurišne operacije neprijatelj je pokušao dopremiti osoblje u središnji dio grada, koristeći dva tenka i dva oklopna borbena vozila MTLB. Oni su pretrpjeli gubitke i povukli se", rekla je operativno-taktička skupina Harkiv u priopćenju objavljenom na Telegram kanalu.

Snage Kremlja započele su ofenzivu u regiji Harkiv 10. svibnja, zauzevši brojna sela na sjeveroistočnoj granici Ukrajine i natjeravši tisuće civila u bijeg, no Ukrajina je ubrzo objavila da ruski pritisak u regiji nije uspio i da je Moskva pretrpjela velike gubitke.

I dalje se vode žestoke bitke

Institut za proučavanje rata, istraživački centar sa sjedištem u SAD-u, rekao je u svojoj analizi da se borbe nastavljaju sjeverno i sjeveroistočno od grada Harkiva, a da se najžešće vode upravo u Vovčansku. 

"Glasnogovornik ukrajinske brigade koja djeluje u smjeru Harkiva izjavio je da ruske snage koje djeluju u ovom smjeru izvode napade bez podrške oklopnih vozila", rekao je ISW.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.