VIDEO Ova Hrvatica posredovala je u oslobođenju majke i kćeri taokinja iz Gaze

Hamas je jučer oslobodio dvije američke taokinje iz, kako su naveli, humanitarnih razloga, a akciju oslobođenja posredovala je i Mirjana Špoljarić Egger, hrvatsko-švicarska diplomatkinja porijeklom iz Ludbrega, koja je prije godinu dana preuzela funkciju predsjednice Međunarodnog odbora Crvenoga križa.

Operaciju spašavanja taokinja organizirao je Crveni križ, a Špoljarić Egger je na platformi X objavila video u kojem je rekla koja je bila njihova uloga.

"Puštanje taoca u Gazi daje nadu. Veliko nam je olakšanje da su se obitelji ujedinile nakon tjedana agonije. I dalje pozivamo na akcije za zaštitu i ublažavanje patnji civila pogođenih ovim konfliktom. Kao neutralni akteri, Međunarodni Crveni križ ima ulogu transporta taoca iz Gaze u Izrael", rekla je Špoljarić Egger.

"I dalje pozivamo na trenutno oslobođenje svih taoca i spremni smo pomoći njima i njihovim obiteljima. Također pozivamo na trenutni prekid sukoba u Gazi gdje je situacija očajna, spremni smo raditi i dostaviti humanitarnu pomoć. Hitnim službama treba omogućiti ulazak", dodala je. 

Puštene zbog lošeg zdravstvenog stanja

Ured izraelskog premijera objavio je da su puštene taokinje Judith Raanan i njezina kćer Natalie Raanan. Majka je stara 60, a kći 18 godina, rekao je izvor koji poznaje taokinje za Sky News.

"Ja sam otac Natalie Raanan i bivši suprug Judith Raanan. Čekao sam na ovo jako dugo, nisam spavao gotovo dva tjedna. Danas ću spavati. Upravo sam pričao s kćeri Natalie. Zvučala je jako dobro, bila je sretna i jedva čeka vratiti se kući. Judith mi je rekla da ima ogrebotinu na ruci, ali da nije ništa strašno. Ranije sam pričao s Joe Bidenom i zahvalio mu se. Sljedeći tjedan je Natalie rođendan, svi ćemo ga proslaviti zajedno kod mene", rekao je Uri Raanan.

Razlog puštanja bilo je slabo zdravstveno stanje Judith, američko-izraelske državljanke. Abu Ubaida iz oružanog krila militantne organizacije poručio je da je oslobađanje odgovor na katarske posredničke napore. Dodao je kako su taokinje oslobođene da se "dokaže američkom narodu i svijetu da su tvrdnje Bidena i njegove fašističke administracije lažne i neutemeljene".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.