VIDEO Ruski "trgovac smrću" se predomislio, ipak ne želi ratovati u Ukrajini

Screenshot: Youtube

RUSKI trgovac oružjem Viktor Bout, koji je oslobođen u razmjeni zarobljenika za američku košarkašku zvijezdu Brittney Griner, tijekom prošlomjesečnog intervjua s Marijom Butinom za rusku državnu medijsku kuću RT najavio je da će se kao dobrovoljac prijaviti za rat u Ukrajini. Bout je tada iskazao apsolutnu podršku ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Međutim, tijekom svog intervjua u srijedu za Radio Komsomolskaja Pravda, Bout je bio puno oprezniji. "Kao svaki ruski domoljub podržavam ovu operaciju i učinit ću sve što je u mojoj moći da ubrzamo našu pobjedu i postignemo sve naše ciljeve u ovoj operaciji", rekao je.  

"Većina našeg stanovništva je ustala i podržava ovu operaciju... Rusija se probudila! Ova sposobnost je uvijek bila u ruskom narodu, ali sada se budi jer je potrebna. Naša se nacija probudila nakon neke vrste hibernacije poslije trideset godina u limbu, počinje se stvarati nova Rusija", dodao je. 

"Neka Bout dokaže svoj patriotizam"

"U stanju u kojem se naša nacija trenutno nalazi, vjerujem da je moja dužnost učiniti nešto za svoju zemlju", nastavio je Bout. Ipak, to "nešto" očito ne uključuje riskiranje vlastite kože za domovinu, piše Daily Beast. Voditelj Aleksandar Gamov je Boutu pročitao pitanje koje je poslao jedan od slušatelja, koji se predstavio kao Vladimir Ivanovič.

"Neka Bout dokaže svoj patriotizam prema domovini pridruživanjem Wagneru u Soledaru. Je li mu Prigožin ponudio da se pridruži privatnoj vojnoj kompaniji?" glasilo je pitanje. Nakon nekoliko trenutaka tišine Bout je odgovorio: "Ne, nije bilo ponuda da se pridružim Wagneru. Tu opet morate shvatiti gdje možete biti najkorisniji i koje bi vaše vještine i znanja dobro došli."

Umjesto da riskira život na bojišnici, Bout je odlučio postati političar, pridruživši se prokremaljskoj ultranacionalističkoj stranci Liberalno-demokratska stranka Rusije (LDPR). Tvrdi da na taj način može pomoći da se stvari u zemlji poprave. 

"Američki cilj je izazvati narodnu pobunu u Rusiji"

Voditeljica Dina Karpitskaja ga je upitala zbog čega se vratio u politiku odmah nakon što je oslobođen. "Zato što sam u petnaest godina uštedio puno energije koju moram potrošiti da učinim nešto za domovinu... Ja moram učiniti sve što je u mojoj moći za našu veliku i moćnu domovinu!" odgovorio je. 

Karpitskaja ga je pokušala pritisnuti da jasno identificira područja u kojima su nužna poboljšanja. Međutim, Bout je izbjegavao svaku kritiku Rusije, napominjući da ima mnogo problema i da je "specijalna operacija" ukazala na više slabih točaka. 

"Dobro poznajete američki mentalitet. Oni razumiju da neće pobijediti, NATO neće pobijediti u Ukrajini - zašto nastavljaju istrebljivati ukrajinski narod? Zašto nastavljaju? Zašto nam se ne predaju?" upitao je Gamov trgovca oružjem. Bout se odmah opustio i živnuo, odgovorivši da je američki cilj izazvati narodnu pobunu u Rusiji kako bi Rusi svrgnuli Putina.

"Prije ili kasnije će imati normalnog predsjednika poput Trumpa"

Požalio se na teške uvjete i nehumano postupanje u američkim zatvorima, što je u izravnoj suprotnosti s njegovim vlastitim pričama o uspješnom širenju ruskih dezinformacija američkim zatvorskim čuvarima i slušanju sovjetskih pjesama u zatvorskoj ćeliji. 

"Oni Amerikanci s kojima sam bio u zatvoru, pa čak ni zatvorski čuvari apsolutno ne vjeruju svojim medijima, poput CNN-a. Zanimljivo je da je CNN na rubu bankrota. Promatraju ih samo u zatvorima, zračnim lukama i staračkim domovima", poručio je. 

Bout je iznio predviđanje o budućnosti ruskih odnosa sa Sjedinjenim Državama. "Prije ili kasnije, duboka Amerika će ustati, preuzeti vlast u svoje ruke i postaviti normalnog predsjednika poput Trumpa, koji će reći: Zašto se ne bismo slagali s Rusijom?" zaključio je. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.