VIDEO Zastrašujuća ukrajinska inovacija. Iz dronova zmajeva "rigaju vatru" na Ruse

Screenshot: X

Čini se da Ukrajinci pomoću svojih "dronova zmajeva" daju suvremeni zaokret streljivu koje je s razornim učincima korišteno u oba svjetska rata. 

Niz videozapisa na društvenim mrežama, uključujući Telegram kanal ukrajinskog ministarstva obrane, prikazuje kako niskoleteće bespilotne letjelice na ruske položaje ispuštaju bujice vatre - zapravo rastaljenog metala. 

Užarena mješavina metalnog praha i metalnog oksida, nazvana termit, oslobađa temperaturu do 2200 Celzijevih stupnjeva. Ako već ne ubije ili ne osposobi ruske vojnike, može brzo spaliti drveće i vegetaciju koji im služe kao zaklon, piše CNN.

"Kad naš Vidar radi, Rusi ne spavaju"

Dok se ispušta s drona, termit podsjeća na vatru koja dolazi iz usta mitskog zmaja. "Udarni dronovi naša su krila osvete, donose vatru ravno s neba!" poručila je ukrajinska 60. mehanizirana brigada na društvenim mrežama.

"Oni postaju stvarna prijetnja neprijatelju paleći njegove položaje s točnošću koju nijedno drugo oružje ne može postići. Kad naš Vidar radi, Rusi ne spavaju", dodali su iz navedene brigade. Vidar je nordijski bog osvete.

Stvaranje takve vrste straha vjerojatno je glavni učinak ukrajinskih dronova zmajeva, prema Nicholasu Drummondu, analitičaru specijaliziranom za kopneno ratovanje i bivšem časniku britanske vojske.

"To je vrlo gadna stvar. Korištenje drona za ispuštanje termita prilično je inovativno. Ali ako se koristi na taj način, njegov će učinak biti više psihološki nego fizički. Razumijem da Ukrajina ima ograničen kapacitet za ispuštanje termita, ali ovo ne može biti novo glavno oružje", kazao je Drummond.

Nijemci ga koristili u Britaniji tijekom Prvog svjetskog rata

Ipak, priznaje da termit može izazvati strah neprijatelja. On može lako "progorjeti" kroz gotovo sve, uključujući metal, tako da je zaštita od njega gotovo nemoguća. Otkrio ga je njemački kemičar 1890-ih, a izvorno se koristio za zavarivanje željezničkih tračnica.

Vojna moć termita ubrzo je postala očita. Nijemci su ga bacali iz cepelina kao bombe iznad Britanije u Prvom svjetskom ratu. I Njemačka i saveznici koristili su zračne bombe termite u Drugom svjetskom ratu.

Prema Akciji protiv oružanog nasilja (AOAV), britanskoj antiratnoj skupini, Ukrajina je prethodno ispuštala termit iz dronova kako bi trajno onesposobila ruske tenkove. Objasnili su da su Ukrajinci ispuštali termit "izravno kroz otvore tenkova, gdje bi došlo do brzog zapaljenja i uništenja tenka". 

"Ova preciznost, u kombinaciji sa sposobnošću drona da zaobiđe tradicionalnu obranu, čini termitske bombe vrlo učinkovitim alatom u modernom ratovanju", istaknuli su. Termit je samo jedna vrsta zapaljivog streljiva. Tu su još napalm i bijeli fosfor.  

Izaziva strašne ozljede kod žrtava

Ured Ujedinjenih naroda za razoružanje tvrdi da zapaljivo streljivo može izazvati golema razaranja i štetu u okolišu. Sjedinjene Države upotrijebile su napalm kako bi do temelja spalile veći dio glavnog grada Japana u zloglasnim napadima na Tokio u Drugom svjetskom ratu. Američke snage također su ga intenzivno koristile u Vijetnamu.

Prema međunarodnom pravu, termit nije zabranjen u vojnim sukobima, ali njegova uporaba na civilnim ciljevima zabranjena je zbog strašnih učinaka koje može imati na ljudsko tijelo. U izvješću iz 2022. o zapaljivom streljivu, poput termita, Human Rights Watch (HRW) naveo je da korištenje takvog streljiva može imati strašne posljedice, uključujući nanošenje opeklina četvrtog ili petog stupnja.

"Mogu uzrokovati oštećenja mišića, ligamenata, tetiva, živaca, krvnih žila, pa čak i kostiju", stoji u izvješću HRW-a. Ako žrtve prežive, ostatak života provest će s ozbiljnim fizičkim i psihičkim posljedicama. 

Ukrajinci optuživali Ruse za korištenje zapaljivog streljiva

Kijev je ranije optuživao ruske snage za korištenje neodređenog zapaljivog streljiva na civilnim ciljevima, uključujući selo izvan Harkiva, drugog najvećeg grada u Ukrajini, u svibnju 2022. CNN-ov Nick Paton Walsh prošao je kroz selo Čerkaski Tiški nedugo nakon ruskog napada i opisao prizor "zapaljenih domova, polja, čak i samog zraka".

Ukrajinski časnici također su optužili Rusiju za korištenje zapaljivog streljiva u napadima na grad Bahmut prošle godine. Ta upotreba zapaljivih sredstava nije dovela do brze pobjede Rusije, a Drummond ne misli da ona mijenjaju igru ​​na bojnom polju ni za Ukrajinu.

"Ako Ukrajina želi postići pravi učinak, potreban joj je proboj kao u Kursku. Tako izgleda pobjeda", rekao je Drummond. Napomenuo je da termit ruskim vojnicima daje još jedan razlog da se boje ukrajinskih dronova. 

"Vidjeli smo slučajeve u kojima su ruske snage zbog napada dronovima napustile svoje položaje. Što im više Ukrajina usadi strah od dronova, veće su joj šanse za uspjeh. Termit održava pritisak", zaključio je. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.