Wall Street porastao nakon podataka o inflaciji

Foto: EPA

Na Wall Streetu su jučer cijene dionica porasle, premda je izvješće o proizvođačkim cijenama pokazalo da inflacija u SAD-u ne popušta dovoljno brzo da bi američka središnja banka mogla oštrije srezati kamate. Dow Jones ojačao je 0.58 posto, na 41.096 bodova, dok je S&P 500 porastao 0.75 posto, na 5.595 bodova, a Nasdaq indeks 1.0 posto, na 17.569 bodova.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer porasle, što se uglavnom zahvaljuje korekciji nakon oštrog pada prošloga tjedna. Nove vijesti, naime, nisu osobito poticajne. Nakon što je dan prije izvješće o potrošačkim cijenama pokazalo da je inflacija u SAD-u i dalje relativno visoka, to su jučer potvrdili i podaci o proizvođačkim cijenama.

Smanjenje kamatnih stopa za 0.25 postotnih bodova

U kolovozu su te cijene porasle više nego što su analitičari očekivali – 0.2 posto na mjesečnoj razini. Ti podaci nisu promijenili uvjerenje ulagača da će američka središnja banka u rujnu smanjiti kamatne stope, prvi put nakon višegodišnjeg vođenja restriktivne monetarne politike.

No, sada je gotovo sigurno da će Fed kamate smanjiti za 0.25 postotnih bodova, a ne, kao što su se neki nadali, za 0.50 postotnih bodova.

"Ovotjedni podaci uglavnom su potvrdili tezu da će se gospodarstvo 'mekano prizemljiti', da neće biti recesije. Splasnule su nade u oštriji rez kamata Feda, no dokle god ulagači očekuju trend smanjenja kamata, izgledi za tržište kapitala su povoljni", kaže Peter Tuz, predsjednik u tvrtki Chase Investment Counsel.

Situacija na europskim burzama

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle, nakon što je Europska središnja banka po drugi put ove godine smanjila kamatne stope za 0,25 postotnih bodova kako bi potaknula rast gospodarstva eurozone.

Londonski FTSE indeks ojačao je 0,57 posto, na 8.240 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,03 posto, na 18.518 bodova, a pariški CAC 0,52 posto, na 7.435 bodova.

Na azijskim burzama se trguje oprezno

Na azijskim se burzama se danas trguje oprezno, unatoč jučerašnjem rastu cijena dionica na Wall Streetu, dok je euro ojačao prema dolaru, premda je Europska središnja banka dodatno smanjila kamatne stope. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7:00 sati u plusu 0.3 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0.7 posto, dok su cijene dionica u Šangaju i Južnoj Koreji pale oko 0.1 posto. U Australiji i Hong Kongu porasle su, pak, između 0.2 i 0.9 posto. Azijski ulagači ne žele previše riskirati uoči produženog vikenda, s obzirom da se zbog praznika početkom idućega tjedna neće raditi na nekim tržištima u regiji.

Zbog toga ulagače nije inspirirao ni jučerašnji rast Wall Streeta.

Dolar oslabio, cijene nafte porasle

Na valutnim je tržištima, pak, vrijednost dolara prema košarici valuta pala. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 101.11 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 101.76 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 142.55 na 141.40 jena. Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1.1080 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1.1010 dolara.

Europska središnja banka jučer je, drugi put ove godine, smanjila kamatne stope za 0.25 postotnih bodova kako bi potaknula rast gospodarstva eurozone. Unatoč tome, euro je ojačao jer je predsjednica ECB-a Christine Lagarde poručila da nije sigurno da će ubrzo uslijediti dodatni rez.

Cijene su nafte, pak, porasle treći dan zaredom. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je jutros 0.51 posto, na 72.35 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0.58 posto, na 69.40 dolara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.