Zagreb se guši u smeću, a Bandić najavljuje kazne do 10.000 kuna za građane

Foto/montaža: Index/Pixsell/Sanjin Strukic/Davor Puklavec/Igor Kralj/Tomislav Miletic

ZAGREB je zatrpan smećem, a još više otpadom koji se može reciklirati. Politika gospodarenja otpadom potpuno je neučinkovita na što su i stručnjaci, ali i oni koji su samo malo uključili mozak, odavno upozoravali. 

Žute vrećice su premalene i premalo ih ima

U travnju su poštari krenuli Zagrepčanima dijeliti žute vrećice za plastični i metalni otpad. Genijalci pod upravom USKOK-ova optuženika Milana Bandića zaključili su da je 13 vrećica volumena 60 litara dovoljno za šest mjeseci plastičnog otpada. To međutim nije ni približno dovoljno.

U njih, pod uvjetom da ih želite zavezati, što im oduzima četvrtinu zapremine, stane malo veći kanistar za deterdžent, nekoliko boca mlijeka ili ulja, pet-šest konzervi i vrijeme je da ih iznesete vani da ih radnici Čistoće odnesu. Kako najveći dio hrane i kućanskih potrepština dolazi u plastičnoj ambalaži, jasno je da su predviđene vrećice nedostatne. No čak i kada bi bile dovoljne, na Čistoću se građani ne mogu osloniti. Nerijetko se događa, a osvjedočili smo se na vlastitoj koži, da Čistoća jednostavno preskoči termin za odvoz plastičnog i metalnog otpada pa žute vrećice ostanu na cesti dok ih malo jači vjetar, životinje ili skupljači boca, koji se nadaju da će u njima pronaći povratnu ambalažu, ne raznesu. 

Mogu vas kazniti i ako ste savjesni

Savjesni građani koji ipak žele svoj otpad odnijeti do velikih kontejnera za prikupljanje plastike suočit će se s teško premostivim problemom. Većina tih kontejnera ima premalene otvore i vreća s otpadom u njih se ne može ubaciti. Dakle, preostaje trganje vreća i ubacivanje jednog po jednog komada otpada ili ostavljanje vreće pokraj kontejnera. Za to, pak, mogu biti kažnjeni. Propisana kazna je 3000 kuna. Dakle, Zagreb nije osigurao primjeren način prikupljana otpada, ali je smislio kako i koliko kazniti građane. 

Bandićeva pročelnica: "Preostale su nam kazne"

Mirka Jozić, gradska pročelnica za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša, najavila je da će se propisane kazne početi i primjenjivati.

"Koliko god se Grad i njegove službe trudili, ovo nam izgleda kao Sizifov posao. Na jednom mjestu se skloni nepropisno odloženi otpad, na drugom nastaje. Unatoč dodatnom zapošljavanju i nabavci dodatne opreme i specijalnih vozila u Čistoći, preostale su nam kazne", rekla je Mirka Jozić. Na njene prijetnje kaznama odgovorio je oporbeni gradski zastupnik Renato Petek koji već dugo upozorava na sve probleme s otpadom.

Petek: Ako nemate gdje s otpadom odnesite ga pred Poglavarstvo

"Gradskoj upravi fali samokritike, previse je bahaćenja iz čega i proizlazi prijetnja pročelnice Jozić s kaznama prema građanima. Ukoliko ne shvaćaju da si građani s pravom ljutiti jer skoro na svakom uglu u gradu imamo prekrcane ili kontejnere ili zelene otoke. Ukoliko ipak krenu s kaznama, pozvat ću građane da sav otpad koje nemaju gdje odložiti, jer su kontejneri pretrpani, donesu ispred Poglavarstva. Kazne da, kada se stvore svi uvjeti, kada svi zaprime vrećice i kante te uz to cijeli sustav profunkcionira", rekao je Petek za Index.

Od 250 kuna do 10 tisuća kuna, ovisno o prekršaju

Kazne koje najavljuje kreću se od 250 kuna za uništavanje kante za smeće pa sve do 10 tisuća kuna onima koji otpad ne predaju Čistoći. Iako ovo posljednje zvuči prilično besmisleno, zapravo se namjeravalo kažnjavati one koji otpad u svojim okućnicama skupljaju u većim količinama ili ga istresaju na divlja odlagališta.

Prije dvije godine, usporedno s propisivanjem kazni, Čistoća je smanjila učestalost odvoza smeća. Umjesto prijašnjih tri puta tjedno komunalni otpad se počeo odvoziti dvaput tjedno. Naravno, komunalni otpad u kojem ima i organskog smeća ima nezgodnu osobinu da vrlo brzo počne smrdjeti. Pogotovo za sve toplijih ljetnih dana. U situaciji kada Čistoća smeće skuplja samo dvaput tjedno, iz kanti za smeće se širi nesnosan smrad.

Smrdi li vam iz kante, platit ćete 5000 kuna

Za primjer, na području Šalate Čistoća dolazi po smeće subotom i srijedom ujutro. Ako ste za vikend imali veće društvo u gostima, skupit ćete toliku količinu smeća koja će do srijede poprilično smrdjeti. Potuži li se neki susjed na smrad, koji smrdi i vama, ali tu ne možete baš ništa učiniti, ili nos komunalnog redara bude uvrijeđen mirisima iz vaše kante, možete biti kažnjeni s 5000 kuna.

Najavljuju poskupljenje

Uz ove kazne, koje su na snazi dvije godine, ali se baš i nisu primjenjivale, pročelnica Jozić je najavila i novo poskupljenje odvoza otpada. Nije precizirala koliko će odvoz i kada poskupjeti, ali teško je vjerovati da će taj novac biti pametno iskorišten.

Da su u Zagrebu zaista željeli riješiti problem s otpadom, ugledali bi se na Ljubljanu koja je već godinama u vrhu s recikliranjem otpada i koja ima jednostavne i učinkovite ukopane spremnike za razvrstavanje otpada. U Zagrebu su se, međutim, odlučili za goleme i nakazne kontejnere koje ne prazne redovito i koji su krajnje nepraktični. Ali se vide, a to Milan Bandić jako voli.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.