Zaposlena bez natječaja u dubrovačkoj zračnoj luci, šogor joj je Njonjin pomoćnik

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL, X, Instagram

Zračna luka Dubrovnik odnedavno ima voditeljicu ureda glavnog direktora. Radi se o Marini Ruso Mileusnić, koja će tako biti zadužena i za kontakt s medijima. Kako doznaje Index, ona je zaposlena bez natječaja.

Zaposlena na temelju odluke direktora

Ovu informaciju potvrdili su nam iz ZL Dubrovnik, iz koje su objasnili kako je zaposlena 1. rujna. Objasnili su nam kako je "zaposlena na temelju odluke direktora društva, te da Zračna luka Ruđer Bošković (kako se ZL Dubrovnik odnedavno zove, op.a) nije u zakonskoj obvezi provedbe javnog natječaja prilikom odabira kandidata za prijem u radni odnos".

"Uvjeti radnog mjesta (edukacija, kompetencije/dodatne vještine i prethodno radno iskustvo) uređeni su internim aktom, a za navedenu funkciju uključuju visoku stručnu spremu iz područja društvenih znanosti, znanje engleskog jezika te 5 godina radnog iskustva.

Nakon završenog Fakulteta političkih znanosti, smjer novinarstva, Marina Ruso Mileusnić stekla je više od 10 godina iskustva u radu na području komunikacija. Svoje znanje i vještine izgradila je sudjelovanjem u kreiranju i provedbi brojnih komunikacijskih kampanja za domaće i strane kompanije, institucije i organizacije", naveli su iz ZL Dubrovnik.

Na novi upit nam nije odgovoreno

Zanimalo nas je zatim kakvo je prethodno iskustvo direktora društva Viktora Šobera s Ruso Mileusnić, tj. je li ona možda u prošlosti radila za dubrovački aerodrom ili je s direktorom Šoberom radila na nekim drugim poslovima. 

Pitali smo to jer nam je naprosto bilo čudno zbog čega se bez natječaja zapošljava određena osoba na odgovornu funkciju poput one voditeljice ureda ako se ne radi o nekome tko se, primjerice, u prošlosti za istu firmu dokazao.

Odgovorii su kako do sada nije bila profesionalno angažirana od strane aerodroma, niti od strane člana Uprave.

"Ista je, na temelju razgovora s više potencijalnih kandidata, odabrana kao osoba koja svojim kompetencijama u cijelosti udovoljava propisanim uvjetima radnog mjesta voditelja ureda glavnog direktora", odgovorili su nam.

Ostaje nejasno na koji način su učinjeni ovi razgovori ako nije bilo natječaja. Provjerili smo i je li Ruso Mileusnić u HDZ-u s obzirom na to da je poznato kako dubrovački aerodrom služi i za stranačka uhljebljivanja, no prema našim saznanjima to nije slučaj.

Šogor joj je HDZ-ovac u usponu

Kažimo ipak da je suprug njezine sestre nova nada HDZ-a Matej Brečić. Radi se o glasnogovorniku Mladeži HDZ-a i dojučerašnjem pomoćniku HDZ-ovog europskog zastupnika Karla Resslera. Kažemo dojučerašnjem jer je upravo jučer Brečić imenovan novim šefom kabineta saborskog Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove.

Nazvali smo ga da prokomentira navode koji su došli do nas kako je on jedan od onih koji su zaslužni za ovo zaposlenje. Rekao nam je odgovoriti pismenim putem. To je napravio, napisavši kako nema nikakve veze s ovim zaposlenjem.

Iako nevezano s temom, istaknut ćemo kako je Brečić još 2016. godine bio u medijima jer je odlučio pokrenuti svoj biznis. Kako je pisao Lider, tadašnji student menadžmenta na Veleučilištu Baltazar Zaprešić počeo je dizajnirati i proizvoditi majice kakve je oduvijek htio nositi jer je bio nezadovoljan ponudom muške odjeće. Zaštitni znak njegova proizvoda bio je džep na lijevoj strani prsa.

Obiteljski biznis odavno cvjeta na dubrovačkom aerodromu

A onaj drugi biznis, obiteljskog karaktera, HDZ-ovcima poslovično bliži i draži, već odavno cvjeta na dubrovačkom aerodromu.

Podsjetimo kako je vlada od siječnja 2018. godine do sredine 2022. godine svakih šest mjeseci produžavala mandat Frani Luetiću. Dva su raspisana natječaja bila poništavana, a on je već 2019. stekao pravo za odlazak u mirovinu.

Nakon što je napokon pošao u mirovinu, ZL Dubrovnik isplatila mu je preko 240.000 kuna otpremnine. Frano Luetić je HDZ-ovac i brat Dubravke Šuice, potpredsjednice Europske komisije, žene koja je jednom rekla da nitko ne može biti veći Hrvat ili Hrvatica od nje i njenih kolega iz HDZ-a.

Pred odlazak u mirovinu, Luetić je odlučio određene djelatnike promovirati, tako da je HDZ-ovac Ivan Maslać postao zamjenik direktora. Radi se o šogoru predsjednika vlade Andreja Plenkovića. Za one koji se ne razumiju u obiteljske nomenklature, Maslać je brat Plenkovićeve supruge.

Isto kao i Ruso Mileusnić, Maslać je još 2018. godine zaposlen na aerodromu bez natječaja. Isto kao i za Ruso Mileusnić, iz Zračne luke su nam poručili kako za to njegovo tadašnje mjesto direktora sektora ne raspisuju natječaje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.