Iako je, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, poljoprivrednih površina pod trešnjama sve više, one su kod nas sve skuplje. Lani su se prodavale po šest, sedam ili osam eura, a ove godine cijena im je skočila i do 12 eura po kilogramu. Zašto ih tako skupo plaćamo?
Trešnje su ove godine uranile dvadesetak dana i za prve kilograme, posebno na tržnicama većih gradova, trebalo je izdvojiti i više od deset eura. Sezona je sada na polovici, a upola manje su i cijene. "Cijena je od tri do četiri i pol eura trenutno, tako da ovisi koliki je pritisak iz uvoza. Ako je uvoz jak, cijena pada", rekao je proizvođač trešanja Zlatko Vlahek za HRT.
Proizvođač: Vjerojatno ćemo uvoziti radnu snagu
Nekima je to i dalje previše. Skupe trešnje ljude navode na pomisao da ih je u Hrvatskoj sve manje. Ali podaci Državnog zavoda za statistiku govore kako se površine pod tim voćem već godinama povećavaju. Jedan od najvećih međimurskih proizvođača trešanja, Zlatko Vlahek iz Donjeg Kraljevca, pojašnjava da povećanje broja stabala ne znači i više trešanja jer loše vrijeme voće nemilosrdno uništava.
Svježe ubrane svakodnevno odvozi na zagrebačke tržnice. No berbe već odavno nisu kruna proizvodnje, već sve veći problem. "Trenutno je cijena radne snage od pet do sedam eura po satu. Tako da ćemo vjerojatno morati ići na uvoznu radnu snagu", istaknuo je proizvođač trešanja Vlahek.
I dok međimurske trešnje odlaze u Zagreb, na čakovečkom sajmu prodaju se podravske. Po četiri eura za kilogram odlaze sve ponuđene količine. Međimurskim voćarima proizvodnju otežavaju i noćne krađe iz voćnjaka. Dogodi se da za nekoliko sati ostanu i bez stotinjak kilograma uroda. Ne kradu to djeca prve trešnje, već odrasli za prodaju, piše HRT.