Zavod za javno zdravstvo FBiH izdao važne upute za ljude na poplavljenim područjima

Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL

Zavod za javno zdravstvo FBiH izdao je preporuke za sve stanovnike poplavljenih područja, koje se odnose na hranu, vodu i osobnu higijenu.

Prenosimo ključne upute. 

Voda:
Zbog opasnosti od zaraznih bolesti koristite samo vodu iz kontroliranog javnog vodoopskrbnog sustava ili originalnu flaširanu vodu. Nemojte konzumirati vodu iz bunara dok se poplavna voda ne povuče i ne provede dezinfekcija. Prokuhana voda je obavezna za piće, pranje ruku, osobnu higijenu i pripremu hrane.

Hrana:
Hranu koja je došla u kontakt s poplavnom vodom i kvarljivu hranu koja je bila van hladnjaka duže od četiri sata bacite. Nemojte konzumirati voće i povrće iz naplavnih područja.

Osobna higijena:
Perite ruke sapunom, posebno nakon rukovanja predmetima koji su bili u kontaktu s poplavnom ili kanalizacijskom vodom. Ne koristite neprokuhanu vodu za pranje suđa, zuba, ruku ili pripremu hrane.

Objekti i sanacija:
Očistite i dezinficirajte predmete koji su bili pod vodom. Zagađene predmete koje ne možete očistiti, bacite. Prijavite oštećenja plinovoda i električnih vodova te koristite zaštitne rukavice prilikom čišćenja prostorija.

Simptomi zaraznih bolesti:
Simptomi uključuju povišenu temperaturu, bolove u trbuhu, proljev, povraćanje, osip i žutilo bjeloočnica. U slučaju pojave simptoma, odmah se obratite liječniku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.