Vojković se nagodio u aferi Tulipani. Neće u zatvor, morat će raditi za opće dobro

Foto: Slavko Midžor/Pixsell

Bivši HSLS-ov ministar Hrvoje Vojković osuđen je danas na 11 mjeseci zatvora, a zatvorska kazna mu je preinačena u rad za opće dobro, mora platiti 25.000 eura kazne, rekla je to novinarima ispred suda odvjetnica Željka Pokupec.

Priopćenje je objavio i EPPO:

"Vojković proglašen krivim

Nakon provedene istrage  Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu (Hrvatska) o tri projekta sufinancirana sredstvima Unije, Županijski sud u Zagrebu proglasio je prvookrivljenika krivim za subvencijsku prijevaru i krivotvorenje isprava.

Kao što je već objavljeno, prvookrivljenik, vlasnik trgovačkog društva, podnio je tri zahtjeva hrvatskoj Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, s ciljem dobivanja bespovratnih potpora za projekte, koji su obuhvaćali ulaganja u opremanje objekta za pružanje turističkih usluga te podizanje nasada maslina i staklenika za uzgoj povrća. Ta tri projekta vrijedna nešto manje od 650.000 eura, za koje su zatražene bespovratne potpore u vrijednosti od gotovo 370.000 eura, bili su sufinancirani sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR) u omjeru od 85% i Državnog proračuna Republike Hrvatske uz omjeru od 15%.

Kako bi ispunio obvezne uvjete natječaja, prvookrivljenik je lažno tvrdio da na zemlji u vlasništvu njegovog trgovačkog društva uzgaja tulipane, i to kako bi dobio potvrdu o potrebnoj ekonomskoj veličini. Te je potvrde priložio  zahtjevima za potporu, lažno tvrdeći da njegovo trgovačko društvo ima potrebnu ekonomsku veličinu. Tijekom administrativne obrade, prvookrivljenik je Agenciji predao lažne dokumente koje je pripremio s drugookrivljenikom, i to kako bi Agenciju uvjerio da ispunjava uvjete prihvatljivosti. Međutim, Agencija je otkrila prijevaru i odlučila ne isplatiti bespovratne potpore.

Priznao krivnju

Prvookrivljenik je osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od jedanaest mjeseci, koja je zamijenjena radom za opće dobro i novčanom kaznom od 25.000 eura. 

Presuda je donesena na temelju sporazuma stranaka budući da je prvookrivljenik priznao počinjenje svih kaznenih djela koja mu se stavljaju na teret."

***

> Afera tulipani

Index ne zaboravlja. Novosti oko svih korupcijskih afera možete svakodnevno pratiti u Indexovom registru afera na adresi: www.index.hr/afere

Uskoro opširnije

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.