Zbog povoljnog vremena porastao broj afričkih migranata na Kanarskim otocima

Ilustracija: EPA

Mirno more i blagi vjetrovi uobičajeni za kasno ljeto u Atlantskom oceanu blizu zapadne Afrike doveli su do novog porasta broja migranata koji putuju prema Kanarskim otocima, rekle su lokalne vlasti.

Španjolska je rano u utorak presrela četiri broda s 222 migranata, uz 13 plovila sa 780 migranata koji su ovog tjedna već uspjeli doći do otoka, objavila je na društvenoj platformi X španjolska služba za spašavanje na moru.

"Povoljni morski uvjeti potiču značajan porast broja dolazaka", rekao je čelnik Kanarskih otoka Fernando Clavijo za državnu televiziju.

Preopterećena infrastruktura na Kanarskim otocima

Priljev migranata na španjolskom otočju s 2.2 milijuna stanovnika je povećao napetosti između regionalne samouprave i nacionalne vlade u vezi zbrinjavanja oko 5000 maloljetnih migranata.

Prema španjolskim zakonima, lokalne vlasti bi trebale osigurati smještaj za migrante mlađe od 18 godina, no infrastruktura na Kanarskim otocima je preopterećena, a Clavijo je u više navrata od središnje vlade zatražio da prisili druge regije da pomognu.

U prvih sedam mjeseci 2024., broj migranata koji dolaze iz Afrike na Kanarske otoke se gotovo udvostručio u usporedbi s istim razdobljem prošle godine na 26.758, pokazuju podaci španjolskog ministarstva unutarnjih poslova.

Clavijo je prošlog mjeseca rekao da humanitarne organizacije procjenjuju da se do 150.000 migranata priprema na putovanje iz zapadne Afrike u Europu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.