Zelenski je Planom pobjede preduhitrio Zapad

Foto: EPA

Nakon što je predsjednik Zelenski završio s turnejom po SAD-u i europskim zemljama, upoznavajući europske čelnike s Planom pobjede i sklapajući multilateralne sporazume, najavio je da će s dokumentom upoznati i ukrajinsku javnost. Odlučeno je da se dokument predstavi u ukrajinskom parlamentu. To je prvi put da su točke dokumenta javno iznesene, dosad se isključivo radilo o nagađanjima i prenošenju iz druge ruke.

Dosad je bilo jasno da je plan usmjeren na dodatno povećanje zapadne pomoći, ukidanje ograničenja napada zapadnim oružjem na teritorij Ruske Federacije i primanje Ukrajine u NATO. Svrha tog dokumenta je da se Ukrajina usuglasi sa Zapadom oko točaka koje će ojačati Ukrajinu do te mjere da Moskva pristane na pregovore pod uvjetima Kijeva.

Zapad diplomatski odbio dokument

Iako nijedan zapadni čelnik nije eksplicitno odbio dokument ni "zatvorio vrata" ključnim točkama dokumenta, jasno je da se zapadni čelnici u najmanju ruku nisu složili sa svim točkama dokumenta. Isto tako, zapadni čelnici nisu jednoglasni, odnosno neki više, a neki manje podržavaju Plan pobjede ukrajinskog predsjednika.

Na tom tragu je i Valerij Čalij, bivši ukrajinski veleposlanik u SAD-u, koji nije u dobrim odnosima sa sadašnjim vlastima u Kijevu. On tvrdi da su američki dužnosnici u Kijevu tražili od ukrajinskog predsjednika da bude "fleksibilniji" kad dođe u Washington.

Očekivalo se da će se razgovarati o mogućim teritorijalnim kompromisima. Također, on smatra da SAD ima svoj plan za rat u Ukrajini, što uključuje sprječavanje direktnog sukoba SAD-a s Rusijom, ulaska NATO-a u rat i ruske pobjede nad Ukrajinom. 

Osvrćući se na ključne točke plana, vrlo je izvjesno da Ukrajina neće ući u NATO prije završetka rata ili barem neke vrste primirja, čak i ako je ponuda za ulazak u NATO "na stolu".

Isto tako, samo dopuštenje da Ukrajina koristi rakete dugog dometa na teritoriju Ruske Federacije neće bitno promijeniti tijek rata, pogotovo jer se pokazalo da čak i kad Zapad odobri slanje nekog novog oružja, to dođe uglavnom u nedovoljnim količinama i dovoljno kasno da se ruska strana pripremi. To je bio slučaj s HIMARS-ima, tenkovima i sl. Ukrajini je to oružje pomoglo u bitkama, ali ne u onoj mjeri u kojoj se očekivalo.

S druge strane, vrlo je izvjesno da sam Kijev nije računao na to da će dobiti bianco podršku Zapada, pogotovo jer neke od točaka uključuju bitno veću ulogu NATO saveza u ratu u Ukrajini i mogući direktni sukob s Ruskom Federacijom, što bez obzira na podršku Ukrajini, Zapad nastoji izbjeći.

Predstavljanje plana

U tom smislu Kijev je vjerojatno sastavio ovaj dokument kao početni okvir pred mirovni summit koji se najavljuje. Suštinski to izgleda kao odgovor na mirovne planove koje su iznosili predstavnici globalnog Juga (Kina i Indija), ali i odgovor na to da se sastavi mirovni plan bez uključivanja ukrajinske strane u to sastavljanje.

Kao što je spomenuto, glavne točke plana došle su u javnost, pa se postavlja pitanje zbog čega je predsjednik Zelenski baš sada odlučio predstaviti svoj plan u ukrajinskom parlamentu. Prvo, potrebno je protumačiti na koji je način predsjednik predstavio plan.

Zelenski je svoj govor u Verhovnoj Radi započeo kritikama prema nekim zapadnim partnerima. Spominjao je da "neki partneri" sve češće zagovaraju pregovore, a sve manje "pravdu za Ukrajinu". Dalje je nastavio s obrazloženjem vezanim za točke plana koje su već bile dostupne javnosti, poput ulaska Ukrajine u NATO i ukidanja ograničenja za udare na ruskom teritoriju.

Ono što je novost, predsjednik je naglasio da Ukrajina ima strateške resurse vrijedne "trilijune dolara" te predložio Zapadu "zajedničku zaštitu tih resursa, zajedničko ulaganje i zajedničko korištenje gospodarskog potencijala." Prije svega spomenuo je proizvodnju energije i hrane. Prema njegovom mišljenju, ti resursi jedan su od ključnih ciljeva ruske invazije.

Još jedna novost je točka koja se naziva "nenuklearno odvraćanje". Vjeruje se da je predsjednik Ukrajine govorio o razvoju sposobnosti da Ukrajina posjeduje balističke projektile dugog dometa. To bi uključivalo povećanje savezničke opskrbe takvim oružjem, kao i pomoć u razvoju vlastite proizvodnje.

Poruka

Smisao ovog plana ugrubo je da se razvije dodatan animozitet Zapada i Rusije, što s obzirom na to da Ukrajina od Zapada dobiva ključnu podršku, nije nerazumno. Međutim, Zapad nije spreman izravno ući u rat s Ruskom Federacijom radi Ukrajine.

Valja stoga ponoviti, Kijev je vjerojatno prepoznao takav stav Zapada i donekle htio "preduhitriti" Zapad ili ga "natjerati" na akciju. Također, sve češće se na Zapadu spominju pregovori, koji bi vjerojatno uključivali teritorijalne ustupke nauštrb Ukrajine.

Stoga osim što predsjednik Zelenski plan koristi kao svoj odgovor i svoj "ulog" za takvu vrstu pregovora, prema ukrajinskoj javnosti bitno je pokazati da Kijev ima plan za nastavak borbe za cjelovitost Ukrajine, ali da on uvelike ovisi o reakciji Zapada.

Tako se ukrajinski predsjednik na neki način "opravdava" građanima Ukrajine objašnjavajući da ratni plan postoji i da je jasno kako Ukrajina može doći do potpune pobjede, ali da se partneri kolebaju.

Drugim riječima, ukrajinski predsjednik pokušava "omekšati" situaciju, koja je posljednjih mjeseci daleko od ugodne, a moguće je da priprema građane na pregovore koji će možda ići na štetu Ukrajine, odnosno njene teritorijalne cjelovitosti.

Jermakova izjava

U tom je smislu zanimljiva izjava savjetnika šefa predsjednika Mihaila Podoljaka. On je u jednoj tv-emisiji izjavio da Plan pobjede koji je predsjednik Ukrajine predstavio ne uključuje oslobađanje svih teritorija koje je Ruska Federacija zauzela vojnim putem, već prisiljavanje Rusije da odande povuče svoje trupe na granice iz 1991. godine.

"Predsjednik je u više navrata govorio o tome - ovo nije pitanje oslobađanja svih okupiranih teritorija vojnim sredstvima, ovo je plan da se Rusiju prisili - stvarajući uvjete u kojima je cijena previsoka da bi Rusija i dalje ostala na ijednom komadu ukrajinskog teritorija", rekao je Podoljak.

Doduše, osim ove izjave,Podoljak je dodao da bilo kakve "mirovne formule" koje su ranije predložili zapadni političari neće funkcionirati. No jasno je da Ukrajina trenutno teže uvjerava Zapad da se dodatno aktivira u ratu te da priprema građane na neki nepopularni scenarij.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.