Zelenski: Nema mirovnih pregovora prije punog ruskog povlačenja

Foto: EPA

UKRAJINSKI predsjednik Volodimir Zelenski rekao je nakon sastanka s afričkim čelnicima u Kijevu u petak da će mirovni pregovori s Rusijom biti mogući samo nakon što Moskva povuče svoje snage s okupiranog ukrajinskog teritorija. Njegovi komentari su signalizirali da nema promjene u stavu Kijeva po pitanju mirovnih pregovora, unatoč nadama afričke delegacije da će posredovati kraju rata koji bjesni od početka ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022.

"Dopustiti bilo kakve pregovore s Rusijom sada, dok je okupator na našoj zemlji, znači zamrznuti rat, zamrznuti sve: bol i patnju", rekao je Zelenski na konferenciji za medije s afričkim izaslanstvom. "Trebamo pravi mir i stoga pravo povlačenje ruske vojske s cijele naše nezavisne zemlje."

Predsjednici JAR-a i Senegala trebali bi se sastati s Putinom

Zelenski je pojasnio da se Ukrajina drži vlastite mirovne inicijative, utemeljene na potpunom povlačenju Rusije, no pozvao je afričke čelnike da sudjeluju na međunarodnom mirovnom summitu koji je u planu. Afrička delegacija, u kojoj su bili čelnici Senegala, Egipta, Zambije, Južnoafričke Republike i Komora, sastali su se sa Zelenskim nakon što su u Kijevu dočekani paljbom ruskih projektila.

Delegacija, u kojoj se nalaze južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa i senegalski predsjednik Macky Sall, treba se sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Sankt-Peterburgu u subotu. Zelenski je izrazio nerazumijevanje za takvu njihovu odluku.

"To je njihova odluka, koliko je ona logična, ja to ne razumijem", rekao je na press-konferenciji. Brojne afričke nacije ostale su neutralne po pitanju ukrajinskog rata. Neke imaju dobre odnose s Rusijom, no mnoge imaju bliže ekonomske veze s SAD-om i Europom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.