Želite sakupljati žir? Treba vam dozvola, a Hrvatske šume žir će vam platiti

Hrvatske šume d.o.o. najavile su početak preuzimanja žira hrasta lužnjaka i hrasta kitnjaka od 1. listopada 2024. Žir će se preuzimati isključivo iz registriranih šumskih sjemenskih objekata ovih vrsta drveća.

Sakupljeni žir predavat će se na unaprijed određenim lokacijama, a točnu lokaciju sakupljači će saznati prilikom izdavanja dozvole u šumariji. Svi zainteresirani građani trebaju se obratiti šumariji kojoj pripadaju kako bi dobili dozvolu za sakupljanje sjemenskog materijala. U dozvoli će biti navedeni broj sjemenskog objekta, dopuštena količina za sakupljanje te rok za predaju žira.

Hrvatske šume će sakupljačima plaćati bruto 3 eura/kg za žir hrasta lužnjaka i 3.30 eura/kg za žir hrasta kitnjaka. Pri tome, sakupljat će se samo zdravi i neoštećeni primjerci žira, čime se želi osigurati kvalitetan materijal za prirodnu obnovu šuma i proizvodnju sadnica.

Žir se sakuplja u šumama od Vinkovaca do Karlovca

Područje sakupljanja obuhvaća šume od Vinkovaca do Karlovca, koje su odabrane zbog svoje kvalitete i dugogodišnjeg korištenja za sjemensku proizvodnju. Djelatnici Hrvatskih šuma nadzirat će kvalitetu prikupljenog žira jer se samo kvalitetnim žirom može osigurati održivost i budućnost šuma hrasta lužnjaka i kitnjaka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.