Poljoprivrednik iz Slavonije: Nenormalno je da u ožujku imamo 30°C, a onda mrazove

Screenshot: RTL

Zbog klimatskih promjena i visokih temperatura žetva pšenice u Slavoniji krenula je ranije.

Očekuje se da će prinosi biti bolji nego lani, no sjetva je bila skupa, a tržišna cijena pšenice niža od željene. Iako je žetva vrijeme slavlja, ratari su zabrinuti.

Ovu godinu i prinose u Baranji za RTL je komentirao poljoprivrednik Petar Pranjić iz Novog Čeminca.

"Imati 30 stupnjeva u trećem mjesecu, a poslije toga mrazove je nenormalno"

Na novinarsko pitanje kakva nas je godina dočekala, Pranjić kaže - iznenađujuća.

"Ja bih rekao iznenađujuća. Opet vremenski nenormalna jer u trećem mjesecu imati 30 stupnjeva, a poslije toga one mrazove u četvrtom mjesecu... Vjerujte mi, ne gledam crno, ali imamo rezultate: umanjilo je za 20 posto u cvatnji, u oplodnji pšenice."

Na pitanje što to znači za prinose, Pranjić umiruje, ali cijena bi mogla biti paprena.

"Ne znači toliko. Nas na ovu današnju cijenu koja se formirala, poznata je, 150 eura za tonu, to je nas iznenadilo, pa neću reći, skoro kao zimsku službu snijeg u 12. mjesecu.

"Vidjet ćete, Hrvatska će opet imati 90 posto stočne i treće klase pšenice"

Ali o prinosima ne bih govorio ništa zato što nas ne spasi ni 15 tona po ovim cijenama i neće nas ostaviti na životu. Prinosi jesu bolji za razliku od prošle godine možda za dvadesetak posto, ali ne željeno koliko smo očekivali kako je vegetacija krenula.

Uzmite u obzir sada je palo u zadnjih mjesec dana 150 litara kiše, da nam je ispala hektolitar, da nam je isprala protein, da je glutene isprala. Na kraju žetve, vidjet ćete, Hrvatska će opet imati 90 posto stočne i treće klase pšenice, koja je ispod 150 eura."

Računica je negativna.

"Ajmo reći realno 1000 bez amortizacije, ne računaš svoj rad, 1100 i 1200 eura, a dobit ću 800 s ovog hektara. Šest nek dobijem, šest puta pet je trideset, i tamo šest, 900 eura ću dobiti. Šest tko ima, taj će biti Mišo Kovač, ne znam što da kažem."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.