Zimbabve će ubiti 200 slonova kako bi nahranio gladno stanovništvo

Ilustracija: EPA

Zimbabve je odobrio je plan odstrela slonova kako bi se prehranili građani koji su ostali gladni zbog najgore suše u posljednjih nekoliko desetljeća. 

"Budući da se gotovo polovica stanovništva zemlje suočava s rizikom od akutne gladi, namjeravamo ubiti 200 slonova", kazao je Tinashe Farawo, glasnogovornik Uprave za parkove i divlje životinje Zimbabvea. Ovaj potez uslijedio je nakon što je i Namibija donijela odluku da se ubiju slonovi i druge životinje kako bi se ublažio problem gladi, piše CNN.

Ministrica: Imamo više slonova nego što nam je potrebno

Plan odstrela izazvao je oštre kritike aktivista za prava životinja. Farawo je napomenuo kako je Zimbabve dom za više od 84.000 slonova, što je otprilike dvostruko više od kapaciteta koji iznosi 45.000. Ministrica okoliša Sithembiso Nyoni rekla je parlamentarnim zastupnicima da "Zimbabve ima više slonova nego što mu je potrebno". 

Dodala je da prevelik broj slonova znači i "nedostatak resursa" za njihovu prehranu, što potiče sukob ljudi i divljih životinja u zemlji. "Razgovaramo s Upravom za parkove i divlje životinje Zimbabvea te nekim zajednicama da učinimo ono što je učinila Namibija", naglasila je. 

"Kada postoji prenapučenost divljih životinja u određenom parku, oni će tada nastojati izaći izvan parka u potrazi za resursima poput vode ili zelenila. Kada se to dogodi, oni će doći u kontakt s ljudima i sukobi počinju", dodala je. 

Suša uzrokovana El Ninom

U Namibiji je prošli mjesec odobreno klanje 700 divljih životinja, uključujući i slonove, a njihovo meso će biti podijeljeno ljudima koji se suočavaju s nedostatkom hrane. Više od 150 životinja već je ubijeno, priopćilo je namibijsko Ministarstvo okoliša, šumarstva i turizma, a podijeljeno je više od 50000 kilograma mesa. 

Zimbabve i Namibija samo su dvije od mnogih zemalja diljem južne Afrike koje trpe jaku sušu uzrokovanu El Ninom, prirodnim klimatskim obrascem koji je rezultirao vrlo malom količinom oborina u regiji od početka godine.

Farawo, glasnogovornik parka, najavio je da će odstrel započeti kada vlasti dovrše potrebnu papirologiju. "Rješavamo papirologiju... kako bismo mogli početi što je prije moguće", rekao je, dodajući da će planirano klanje biti usmjereno na područja s velikom populacijom slonova.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.