FOTO I VIDEO Ovo je Dacia Bigster. Ima ogroman prtljažnik i odličnu cijenu

Foto: Dacia

Dacia je predstavila novi SUV koji će ozbiljno uzdrmati tržište automobila. Riječ je o Dacia Bigsteru, prvom automobilu C-segmenta tog proizvođača, a ambiciozan cilj u Daciji ne skrivaju - žele pokoriti klasu u kojoj se dosad nisu natjecali. 

Dacia Bigster je duga 457 centimetara, što je 25 centimetara više od Dustera. 

Prostranost kao velik adut

Automobil je uz to luksuzniji od Dustera, i to će, osim veličine, biti glavni razlikovni faktor između dva Dacijina SUV modela. 

Bigster se nalazi na platformi Renault-Nissan-Mitsubishija CMF-B, koju dijele Duster, Sandero, Jogger i Renaultovi modeli Clio, Captur te najnoviji Symbioz. 

Vizualno Bigster izgleda kao veći Duster. Sprijeda su vrlo slični, glavne razlike su u prednjoj maski i visini, a prava razlika vidi se iz profila i straga gdje je više prostora na raspolaganju u Dusteru. Bigster ima uistinu impozantni prtljažnik 667 litara, što je najviše u klasi. Ujedno, krase ga elegantne linije. 

Bigster ima pet sjedala, a ne treba previše naglašavati da i na stražnjoj klupi ima pregršt mjesta. Tu je i naslon za ruku s držačima za bočice, ali i za mobitel. Stražnja se klupa dijeli u omjeru 40/20/40, što je još jedan adut ovog vozila. 

Napredna tehnologija

Dacia posebno ističe tehnologiju u novom Dusteru. Displej ispred vozača može biti u verziji od 7 ili 10 inča, ovisno o verziji opreme, a glavni panel s desne strane u svim verzijama opreme ima 10.1 inč. Posebna je zanimljivost što naslon za ruku, u najvišoj verziji opreme, ima hlađeni pretinac, ali i bežični punjač. 

Dacia u Bigsteru napokon ima i adaptivni tempomat, održavanje u traci...

Četiri motora

Bigster nudi četiri motora. Tu je Hybrid 155, koji spaja četverocilindrični benzinski motor od 107 KS (1.8 l) s dva električna motora (motor od 50 KS i visokonaponski starter-generator) i baterijom od 1.4 kWh. Tu je i šeststupanjski automatski mjenjač. Bigster je prvi automobil Grupe Renault s ovom postavkom motorizacije. 

Tu su i TCe 140, koji kombinira 1.2-litreni trocilindrični turbobenzinski motor sa 140 KS s blagim hibridnim sustavom od 48 V te TCe 130, koji ima pogon na sva četiri kotača i pet profila rada - Auto, Snow, Mud/Sand, Off-road i Eco. Oba su motora dostupna samo s ručnim mjenjačem sa šest stupnjeva prijenosa. 

Kupcima će vjerojatno jako zanimljiva biti kombinirana LPG i benzinska opcija koja prvi put ima ozbiljnu snagu - 140 KS u usporedbi sa 100 KS varijantom koju smo dosad viđali u Dacijinim modelima. S napunjenim spremnikom od 50 litara i plina od 49 litara može se prijeći i do 1450 kilometara. Ovdje je također blagi hibridni sustav od 48V.

Cijena kao pravi adut

I na kraju najvažnije. Pravi adut Bigstera trebala bi biti cijena - oko 25.000 eura za početni model i oko 30.000 eura za hibrid. Jasno je da će Duster biti velika konkurencija Hyundai Tucsonu, Kiji Sportage, ali i Volkswagen Tiguanu, Škodi Kodiaq, Peugeotu 5008... Prodaja Bigstera kreće u proljeće 2025. godine. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.