Gdje je zaista najsigurnije sjediti u autu? Nijemci napravili analizu

Ilustracija: Pixabay

Uvriježeno je mišljenje da je stražnje sjedalo, posebice stražnje desno sjedalo, najsigurnije mjesto u vozilu. Ali istraživanje nesreća koje je provelo njemačko udruženje osiguravatelja za nezgode (UDV) pruža nove uvide.

Analiza na početku pokazuje da je samo deset posto osoba ozlijeđenih u prometnim nesrećama sjedilo na stražnjem sjedalu. Međutim, ovaj broj treba uzeti s rezervom jer su na većini putovanja stražnja sjedala prazna.

UDV također ističe da je u nesrećama oko 70 posto ozljeda na stražnjim sjedalima bilo jednako ozbiljno kao i na onim prednjim. U oko 20 posto slučajeva ozljede su bile i teže, prenosi t-online.

Koji su razlozi?

To se pripisuje činjenici da putnici na stražnjem sjedalu često nisu pravilno vezani ili sjede u položajima koji povećavaju rizik od ozljeda u slučaju nesreće.

Drugi razlog povećanog rizika od ozljeda na stražnjem sjedalu je lošija kvaliteta sigurnosne opreme. Dok su zatezači pojaseva, ograničavači sile pojaseva i zračni jastuci obično standardna oprema na prednjim sjedalima, ove sigurnosne značajke često su dostupne samo kao opcija na stražnjim sjedalima.

Vozačeva strana je općenito najsigurnije mjesto u automobilu jer su mnogi sigurnosni sustavi dizajnirani da štite vozača. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.