Njemačka zabranila gume koje su u Hrvatskoj jako popularne

Foto: Shutterstock

Od 1. listopada u Njemačkoj su se promijenili propisi za zimske gume, a odnose se na sve ceste tijekom zimskih uvjeta vožnje.

Naime, od 1. listopada 2024. samo gume koje nose simbol Alpine (planina s tri vrha i pahuljicom) bit će priznate kao zimske gume. To se također odnosi na gume za sva godišnja doba. Od tog datuma gume koje imaju samo oznaku M+S više se ne smiju koristiti u zimskim uvjetima na cestama. Inače, radi se o gumama koje su vrlo popularne u Hrvatskoj.

Kako javlja ADAC, gume koje nose samo simbol M+S (Mud + Snow) od prvog dana listopada više nemaju status zimskih guma i vožnja s njima će se kažnjavati.

Simbol M+S već je zamijenjen znakom Alpine 2018., ali prijelazno razdoblje isteklo je u rujnu ove godine. Ako imate gume koje nose isključivo oznaku M+S (a nemaju i simbol Alpine), one se ne smiju stavljati za nadolazeću zimsku sezonu u Njemačkoj.

Kazna za korištenje (samo) M+S guma je 60 eura. U slučaju prometne nesreće taj iznos se povećava sve do 120 eura te je upitno koliku bi štetu pokrilo osiguranje. Ako se nesreća dogodi zbog nedostatka zimskih guma, moguće je i da osiguranje samo djelomično isplati odštetu, ističu u ADAC-u.

Marušić: M+S nisu zimske gume

"M+S nisu zimske gume. To su zapravo poluzimske gume. To stalno i sustavno godinama javno ističem i ponavljam. Nitko me nije slušao. I policiji sam u više navrata govorio koliko je to važno i sada je došla potvrda za to. 

Svi trebaju znati da se u prometu gine jedanput, dovoljno je jedanput s neodgovarajućim gumama naletjeti na sklisku dionicu. Nažalost, kod nas je stanje znatno gore nego u Njemačkoj i većini zemalja EU. 

Oni su do sada za zimske gume priznavali M+S, koje su zimi deset puta sigurnije od ljetnih s utorom od 4 mm, što mi, s lancima u prtljažniku (kakvog li apsurda?!), još uvijek priznajemo kao zakonsku zamjenu za zimske gume", naglašava profesor prometa Željko Marušić za RTL.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.