Invazija je kineskih auta. Koliko su dobri?

Foto: Shutterstock

Sve je više kineskih auta u Europi, posebno električnih, koji spadaju, kako kaže predsjednik Xi Jinping, "u stup kineskog gospodarstva".

U Hrvatskoj preko 2200 kineskih auta

Posljedično tome, sve više je i kineskih auta u Hrvatskoj. Do 25. srpnja, kako su nam odgovorili iz Centra za vozila Hrvatske, bilo je registrirano 23.800 vozila kineskih proizvođača, od čega je 2208 osobnih automobila. Na kraju 2023. godine bilo je ukupno registrirano 1011 osobnih automobila. Hrvati su tako u nepunih sedam mjeseci kupili skoro 1200 vozila. To je rast veći od 100 posto.

Hrvati zapravo samo prate trend. Električna vozila proizvedena u Kini čine više od četvrtine prodaje električnih vozila u Europi ove godine (što uključuje i zapadne modele automobila koje se proizvode u ovoj zemlji). Očekuje se da će kineski brendovi zauzeti oko 11% europskog tržišta električnih vozila ove godine.

>>Kineski auti osvajaju svijet. Upalio im je lukav plan, ovo je tek početak

Na pomolu trgovinski rat Europe i Kine

Kažimo da je Europska komisija objavila uvođenje dodatnih poreza na kineska električna vozila zbog čega se.pisalo da je na pomolu trgovinski rat Europe i Kine. EU je odlučila poslati inspektore u najveće kineske proizvođače automobila zbog državnih subvencija. Pisali smo i o gomilanju kineskih električnih automobila u europskim lukama, zbog čega EU razmišlja o povećanju carine.

"Cijena ovih automobila je umjetno smanjena ogromnim državnim subvencijama - to iskrivljuje naše tržište", rekla je Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije.

Kakvi su ti auti?

Geopolitika na stranu, koliko su kineski automobili dobri i isplati li ih se kupiti? 

Recimo da je u Hrvatskoj najpopularnija marka MG, koju se često može vidjeti po ulicama. MG je osnovan 1924. godine u Velikoj Britaniji, ali kupio ga je kineski div SAIC Motor Corporation Limited 2007. godine. Možemo stoga reći da se radi o kineskom proizvodu.

Cijene Kineza su niže

Na stranicama MG Motora Hrvatska nude se benzinac MG ZS za 18.500 eura, električni kompakt MG4 za 29.900 eura, hibrid MGHS za 24.900 eura... Od ostalih proizvođača automobila u Europi ističe se BYD, najveći kineski proizvođač auta za koje je i šef Tesle Elon Musk kazao da su izuzetno dobri. Tu su i Xpeng Motors, Great Wall Motors... U Hrvatskoj su uz MG prisutni Geely, Seres i Forthing.

Kako je donio Beev, Leapmotor T03, mali električni gradski automobil iz Kine, jeftiniji je oko 5.000 eura od usporedivog Fiata 500e, te košta oko 20.000 eura. Smatra se kako je BYD Atto 3 oko 25% jeftiniji od Tesla Model Y. Deutsche Welle je donio da su kineski automobili jeftiniji od europskih oko 15-20 posto.

Hrabriju analizu je iznio JATO: Ova ​tvrtka za analizu tržišta, donosi kako je prosječna maloprodajna cijena kineskog električnog automobila u Europi tijekom siječnja bila 30% niža od prosjeka europskih konkurenata. Pritom treba reći da su još jeftiniji ako se kupe u Kini, što je tema za sebe.

Kristijan Tićak, urednik hrvatskog izdanja časopisa Auto motor i sport, za Index govori kako ta cijena ipak ne vrijedi za sva vozila, posebno ne u Hrvatskoj. dodajući da kod nas razlika nije 30 posto. Kazao je da to ovisi o opremi, kapacitetu baterije, snazi itd. i da je konačnu ocjenu teško iznijeti.

Tićak: Kinezi su ispred Europljana po pitanju električnih auta

Svakako treba razlučiti kineske automobile s klasičnim motorima od onih s električnim. Tu nam je pomogao Tićak, koji govori da je vrijeme tijekom kojeg su kineski automobili bili simbol nekvalitete i nepouzdanosti iza nas. Kaže da su Kinezi, što se tiče automobila na struju, ispred tradicionalnih EU proizvođača, dodajući da je to jer drže karte u svojim rukama, odnosno vladaju tržištem baterija.

"U automobilima s klasičnim motorima ipak zaostaju za EU proizvođačima jer koriste većinom japansku amortiziranu tehnologiju. U tom segmentu nemaju prednosti spram tradicionalnih europskih (ili američkih i japanskih) proizvođača automobila. Koriste isluženu tehnologiju koja ni performansama ni ekološkim standardima ne udovoljava strogim prohtjevima našeg tržišta", govori.

"Cijena benzinaca kupcima ipak nije privlačna"

"Neki kineski automobili pogonjeni benzinskim motorima koji su nedavno došli u Hrvatsku su dobro opremljeni, no od europskih, japanskih i korejskih vozila su jeftiniji cca 10 posto ili čak i manje.

To kupcima nije bilo privlačno jer je puno upitnika oko njihove kvalitete, održavanja, tj. servisne mreže ili čak i daljnje vrijednosti prilikom prodaje. Mnogi su kupci očekivali da će razlika u cijeni biti opipljivija, no to nije slučaj", govori.

Električna vozila? Kina je u velikoj prednosti

Druga je priča s električnim automobilima.

"Ali kad govorimo o full-electric automobilima, Kina je u ogromnoj prednosti u odnosu na konkurenciju. Baterija je ključan element električnih automobila, a Kina u njezinom proizvodnom lancu dominira", govori.

Kaže da se u Kini trenutno događaju velike stvari, poglavito u razvoju baterijske tehnologije i elektromotora.

"Bilo da je riječ o rudarenju, rafiniranju, proizvodnji baterija i jediničnih baterijskih članaka ili pak o kompletnim električnim automobilima, kineske tvrtke dominiraju svjetskim tržištem u svim segmentima.

Kineski baterijski div CATL, koji drži polovicu svjetskog tržišta, već ove godine obećava potpuno novu tehnologiju koja će omogućiti 15 posto veću gustoću energije baterije, što će skratiti vrijeme punjenja i produžiti doseg", zaključio je Tićak.

Pitanje sigurnosti

I dalje se najviše dvoji oko sigurnosti. Kineska automobilska industrija u tom je segmentu nekoć bila marginalizirana, ali čini se da je napravila značajan iskorak, pogotovo po testovima sudara.

Prema naprednim testovima NCAP-a, europskog tijela za sigurnost, performanse kineskih marki pokazuju transformaciju kroz koju je kineska automobilska industrija prošla od svog prodora na europsko tržište automobila tijekom nultih. Danas je čak šest od 10 automobila koji su ocijenjeni kao najsigurniji na europskim cestama od kineskih proizvođača.

"Svijet nije zaboravio raditi dobre aute"

Hoće li kineski automobili pokoriti Europu? Još uvijek neće. Unatoč svim pokazateljima, treba reći da je ukupni tržišni udio kineskih marki automobila u Europi i dalje relativno mali, iznosi 2.35%. Ulogu će imati i uvođenje dodatnih poreza na kineska električna vozila.

Sve veća kvaliteta tih vozila, ali i njihova manja cijena, ipak obećavaju porast, pogotovo na tržištu električnih automobila, gdje Kinezi dominiraju i gdje se mijenja percepcija prosječnog potrošača. Očekuje se da će svaki peti električni automobil u Europi do 2027. biti kineski, kako donosi Tech Node.

"Mislim da svijet izvan Kine nije zaboravio raditi dobre automobile. Poglavito europski proizvođači se moraju hitno vratiti svojim tradicionalnim, prepoznatljivim vrijednostima - hrabrosti, sposobnosti, inovativnosti…Isto tako, moraju hitno poraditi na vlastitim tvornicama baterija kako bi se riješili ovisnosti o Kini", zaključio je Tićak.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.