Kako je Toyota zbog jednog hard diska izgubila 356 milijuna USD

Foto: Toyota

PUN hard disk zna biti neugodan, ali kad se to dogodi Toyoti, onda govorimo o ogromnoj šteti, koja se mjeri u stotinama milijuna dolara.

Radi se o događaju s kraja kolovoza kada je iz tada javnosti nepoznatih razloga došlo do obustave proizvodnje u svih 14 Toyotinih tvornica u Japanu. Prva pretpostavka za mnoge je bila nedostatak čipova koji se pokazao kao najčešći uzrok prekida proizvodnih procesa.

Ovdje se radi o unutarnjem problemu, i to potpuno neočekivanom. Kod Toyote je uzrok bio računalni disk. Podsjetimo, proizvodnja je obustavljena 29. kolovoza ujutro u nekim pogonima, a do večernje smjene na čak 28 linija u svih 14 pogona uključujući Lexus, Daihatsu i Hino.

Dan prije Toyota je radila na redovnom održavanju te su podaci uredno arhivirani. I tada je u jednom trenutku sustav prestao s radom nakon što se dogodila greška uzrokovana nedovoljnim prostorom na disku. A kako se nije mogla napraviti ni sigurnosna kopija, Toyota je morala obustaviti proizvodnju.

Proizvodnja je pokrenuta tek idućeg dana nakon što su podaci prebačeni na drugi server, a to je Toyotu stajalo nevjerojatnih 356 milijuna USD. naime, u jednom danu se proječno proizvede oko 13.500 eutomobila, količinu koju j eToyota izgubila, piše AutoNews Europe. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.