Kalifornijska policija nabavila je nabrijani Teslin Cybertruck za 150 tisuća dolara

Foto: Tesla

Policijska postaja u Kaliforniji postala je jedna od prvih koja je kupila Teslin Cybertruck, a na njega je potrošila 150.000 dolara, od toga 20.000 dolara na prilagodbe, stoji u javnim spisima koje je pregledao Forbes.

U srpnju je policija iz Irvinea na X-u najavila kako će kupiti Cybertruck, kasnije izjavivši za Los Angeles Times kako je to nešto "zabavno, čime mogu dobiti pažnju i raspiriti maštu zajednice".

Fakture pokazuju kako se postaja odlučila na najskuplji model, Cyberbeast, koji ima više konjskih snaga i veći domet od običnog Cybertrucka. Uz maloprodajnu cijenu vozila od 99.990 dolara, policija u Irvineu također je platila dodatnih 20.000 dolara za paket Foundation Series koji kupcima omogućuje da svoja vozila dobiju ranije, a ima i premium dodatke poput staklenog krova, pričvršćeni otvarač za boce, "punu autonomnu vožnju "pod nadzorom" i laserski urezane ukrase u interijeru. Narednica Karie Davies za Forbes kaže kako je vozilo s tim paketom bilo jedino dostupno u tom trenutku.

Postat će dio posebne jedinice

Cybertruck se neće koristiti za patroliranje, kaže Davies, već će umjesto toga postati dio jedinice DARE za obrazovanje ljudi o opasnosti zloupotrebe droga. "To je nešto što možemo naglasiti na događajima na koje mogu dolaziti djeca i slikati." Davies kaže kako je kamion plaćen "sredstvima s računa za flotu" grada.

Teslin Cybertruck već je bio povučen četiri puta prije nego što je policija u Irvineu kupila svoj automobil u svibnju. Izvješća drugih kupaca pokazala su da je model, koji je Davies opisala kao "cool za pokazivanje" pun mana, uključujući grešku na papučici za gas, obrube koji se mogu odvojiti, kao i brisače koji bi prestali funkcionirati, povećavajući rizik od nesreće.

Druga faktura koju je vidio Forbes otkriva kako je postaja također platila 20.000 dolara Teslinoj tvrtki za prilagodbe Unplugged Performance za instalaciju nenavedene "opreme za provođenje zakona" poput osvjetljenja automobila, radija ili vanjskih oznaka, naglašava Davies. Kompanija nudi uslugu imena "UP.FIT" koja, kako je izvijestio ABC 7 News, može omogućiti "prostor za držanje posebnih alata ili oružja, pregrade za zatvorenike i prostore za pse", a nudi i pristup internetu putem SpaceX-ovog Starlinka.

Poruke koje su razmijenili grafički dizajner policijske postaje i James Hedland iz Unplugged Performancea - koji je i pokrenuo UP.FIT program za policiju, kako stoji na njegovom LinkedIn profilu - pokazuju kako su njih dvojica u srpnju dogovarala prilagođeni izgled automobila. U jednoj poruci Hedland je podijelio link na fotografije Cybertrucka koji je radionica dizajnirala da izgleda kao bombarder P-51 Mustang. Hedland nije odgovorio na upit za komentar.

I drugi razmišljaju o nabavi

Irvine nije jedina policijska postaja koja razmišlja o kupnji Cybertrucka. U siječnju je službeni Twitter račun postaje u Rosenbergu u Teksasu tvitao Elonu Musku: "Što misliš, @elonmusk… bi li #Cybertruck bio dobro policijsko vozilo?" Musk je odgovorio emojijem 100%. Policija u Dubaiju dodala je Cybertruck svojoj patrolnoj floti u lipnju, a u istom mjesecu je policijski odjel u Anaheimu započeo pilot-program u kojemu su koristili Tesline patrolne automobile Model Y, također nadograđene u radionicama tvrtke Unplugged Performance.

U siječnju je senator savezne države Kalifornije Dave Min najavio 990.000 dolara državnih sredstava za policiju u Irvineu. Novac je namijenjen za električna vozila, punjače i drugu opremu za prijelaz na flotu vozila s nultom stopom emisija ugljikova dioksida. Njegov ured nije odgovorio na upite za komentar.

Policija u Irvineu već ima dva oklopna vozila slična tenkovima, namijenjena korištenju "tijekom riskantnih incidenata, posebnih situacija i za dopiranje do zajednice". Prošle godine su gradske vlasti objavile kako je Irvine "najsigurniji grad te veličine po pitanju stope nasilnih zločina" već 18. godinu zaredom.

Iz policije kažu kako zasad ne planiraju kupiti još jedan Cybertruck. "Što mislite o Cybertrucku? Mrzio sam ga dok se nisam provezao u njemu!" napisao je jedan zaposlenik policije poznaniku u poruci koju je na uvid dobio Forbes. "Suludo", odgovorio je poznanik.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.