Kina uzvraća udarac: Nakon žestice na udaru su luksuzna vozila iz Europe

Foto: Mercedes

PRVI korak je napravljen, a drugi bi mogao biti daleko bolniji.

Nakon što je objavljeno da je Kina uvela privremene carine na uvoz žestokih pića iz EU, sada se spominje mogućnost uvođenja carina na skupocjena europska vozila.

Europa se očito igra vatrom, a tu bi upravo autoindustrija mogla biti najjače pogođena. Naime, nakon što se zaoštrilo u trgovini između Europe i Kine, otvara se mogućnost daljnje eskalacije. I dok je povećanje carina na žestoka pića iz EU zbog njihove nerealno niske prodajne cijene koja bi mogla naškoditi domaćim proizvođačima bila tek manja neugodnost, iz kineskog ministarstva trgovine sada najavljuju mogućnost novih i daleko 'opasnijih' carina.

Glasnogovornik ministarstva rekao je da "Kina proučava mjere poput podizanja carina na uvezena vozila s motorima velike zapremine" jer će zemlja "poduzeti sve potrebne mjere kako bi čvrsto zaštitila legitimna prava i interese kineskih industrija i poduzeća", piše Bloomberg. Nepotrebno je reći da bi to moglo utjecati na njemačke i talijanske tvrtke koje u Kini nude luksuzna vozila visokih performansi s motorima s unutarnjim izgaranjem.

Na kineskom tržištu izuzetno su popularni automobili Audija, BMW-a i Mercedesa, a značajan udio u prodaji imaju i egzotične marke kao što su Maserati, Lamborghini i Porsche.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.