Kineska invazija se nastavlja: U Europu je stigao Lynk & Co 02

Foto: Lynk & Co

ELEKTRIČNI SUV ima odlične performanse, još bolju cijenu i originalan način komunikacije s pješacima. 

Najnoviji model nosi oznaku 02, a radi se o prvom koji je razvijen s europskim smjernicama u fokusu. Nudit će se i u Kini, ali pravi posao bi trebao napraviti u Europi, gdje starta cijenom od 35.495 eura (u Italiji).

Za tu protuvrijednost kupac dobiva potpuno opremljen električni SUV koji pokreće pogon s maksimalnih 272 KS i 343 Nm. 100 km/h postiže za odličnih 5.5 sekundi, maksimalac je na 180 km/h, a doseg s baterijom od 66 kWh je 445 km uz snagu punjenja od 150 kW. 

Zvuči odlično za prije spomenutu cijenu, baš kao i podatak da se radi o nemalom vozilu od 4.46 metara s prtljažnikom od 410 litara. Minimalistički uređena kabina ima dvostruku kontrolnu ploču i ovalni upravljač navodno "nadahnut zrakoplovom". Na raspolaganju je 10.2-inčna digitalna instrumentna ploča, a većinom kontrola upravlja se preko 15.4-inčnog zaslona infotainment sustava.

Sigurnost je u prvom planu zahvaljujući 21 značajki, uključujući automatsko kočenje u nuždi, upozorenje na sudar sprijeda i upozorenje na poprečni promet sprijeda i straga. Pridružuju im se inteligentni tempomat, pomoć pri automatskoj promjeni trake, detekcija mrtvog kuta i prepoznavanje prometnih znakova.

Spomenimo i Hey Honk, što je prilagodljiv zvuk koji omogućuje "prijateljsku" interakciju s pješacima i drugim sudionicima u prometu. Testiranje je pokazalo da su "pješaci smatrali da je sustav poželjnija alternativa tipičnom stresnom zvuku trube". I da, dizajn ovog automobila nastao je u Europi, u Göteborgu. 

Sve u svemu, europski proizvođači imaju još jedan razlog za brigu, i to vrlo ozbiljan. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.