Nakon Toyote, Honde i Tesle, pogon u Tajlandu otvorio i kineski BYD

Ilustracija: EPA

Kineski proizvođač električnih automobila BYD otvorio je danas tvornicu u Tajlandu, pripremajući "odskočnu dasku" za izvoz na tržišta jugoistočne Azije.

"Tajland ima jasnu EV viziju i ulazi u novu eru proizvodnje automobila", rekao je izvršni direktor BYD-a Wang Chuanfu.

Kineski proizvođači električnih automobila planiraju u Tajlandu uložiti više od 1.44 milijarde dolara, privučene državnim subvencijama i poreznim poticajima.

Tajland se prometnuo u regionalno središte za montažu automobila i za izvoz, uz dominantnu poziciju japanskih proizvođača automobila kao što su Toyota Motor, Honda Motor i Isuzu Motors.

Tajlandski pogoni trenutno proizvode 2.5 milijuna vozila godišnje, a vlasti do 2030. žele "elektrificirati" trećinu proizvodnje.

"Proizvodno središte za izvoz"

"BYD koristi Tajland kao proizvodno središte za izvoz u ASEAN i mnoge druge zemlje", rekao je glavni tajnik Tajlandskog odbora za ulaganja Narit Therdsteerasukdi.

Kineska kompanija najavila je gradnju tvornice kapaciteta 150 tisuća vozila prije dvije godine, poručivši da će u projekt uložiti 490 milijuna dolara.

"Planiramo u pogonu sastavljati i baterije i druge važne dijelove", rekao je generalni direktor BYD-a za Aziju i Pacifik Liu Xueliang.

Tajland je najveće inozemno tržište BYD-a koji je u prvom tromjesečju držao 46 posto udjela u sektoru proizvodnje električnih vozila i zauzima treće mjesto na ljestvici proizvođača osobnih automobila, prema istraživačkoj tvrtki Counterpoint.

Pogone su u Tajlandu otvorili i Great Wall Motor i Tesla.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.