Kineski proizvođač automobila najavio ulaganja u Europi i gradnju još jednog pogona

Ilustracija: EPA

Kineski proizvođač automobila Chery Auto spreman je uložiti milijarde eura u marketing i razvoj marki Omoda i Jaecoo u Europi u iduće tri godine, a razmatra i gradnju još jednog pogona na istoku Starog kontinenta, prema navodima neimenovanog izvora.

Chery Auto lansira ove godine Omodu i Jaecoo u Europi s početnim fokusom na vozila s benzinskim motorom. Nakon što je prodaja započela u Španjolskoj, Italiji, Poljskoj i Velikoj Britaniji, u idućim mjesecima uključit će se još zemalja, kao i hibridni i potpuno električni modeli.

"Posrijedi je golem iznos novca, milijarde eura"

U intervjuu Reutersu izvršni direktor Omode i Jaecooa za Italiju Kevin Cheng rekao je da su tim brendovima mjerila Kia, Hyundai, Nissan i Volkswagen. "Južnokorejskoj Kiji trebalo je gotovo 20 godina da postane pouzdan brend u Europi, a naš je cilj izgraditi taj status u roku od tri godine", rekao je Cheng.

Planovi ulaganja u marketing i razvoj brenda u Europi povjerljivi su, "ali posrijedi je golem iznos novca, milijarde eura", dodao je. Cheryjevi izvozni brendovi Omoda i Jaecoo nisu dostavili kumulativne podatke o prodaji u Europi, ali su rekli da su u prvih osam ovogodišnjih mjeseci prodali gotovo 150.000 vozila.

Europska unija predlaže dodatnu carinu od 20.7 posto na Cheryjeve automobile u sklopu planiranih carina na električna vozila proizvedena u Kini. "To je izazov", rekao je Cheng, napominjući ipak da EU za Chery predlaže niže carine nego za proizvođače poput SAIC Motora.

"Želimo uspostaviti dobre odnose s EU"

"Želimo uspostaviti dobre odnose s EU. Proizvodnja automobila u Europi pomoći će nam da izbjegnemo carine", rekao je. Najveći kineski proizvođač automobila po obujmu izvoza trebao bi do kraja godine u suradnji sa španjolskim partnerom EV Motorsom pokrenuti proizvodnju u nedavno kupljenoj tvornici u Barceloni, prvoj proizvodnoj lokaciji u Europi.

Grupa također razmatra opcije za drugu lokaciju u Europi. Talijanska vlada već pregovara sa Cheryjem i drugim kineskim proizvođačima automobila, uključujući Dongfeng Motor, kako bi potaknula domaću proizvodnju automobila. Chery također razmatra istočnu Europu kao opciju za drugu proizvodnu lokaciju, rekao je izvor za Reuters.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.