Drastičan porast mase novih automobila u zadnjih 8 godina. Ovo su razlozi zašto

Foto: Mercedes

Automobili su u proteklih nekoliko godina značajno dobili na masi.

Britanski Autocar proveo je analizu prosječne mase praznog auta svih testiranih novih modela i došao do zaključka da su od 2016. na ovamo dobili gotovo 400 kilograma. S 1553 kilograma u prosjeku tada došlo se do 1947 kilograma u prosjeku 2023. godine.

Uglavnom, taj efekt se postigao velikom popularnosti SUV-ova i crossover vozila. Dodatni faktor je porast broja hibrida, plug-in hibrida i općenito električnih auta, opremljenih baterijama.

Što se tiče klasičnih benzinaca i dizelaša, prosječni novi auto je 150 kilograma lakši od prosječnog novog električnog auta, doznalo se iz istraživanja. Ako se u to uračunaju i hibridi i plug-in hibridi, ta razlika pada na 100 kilograma. Prema britanskom portalu, trend povećanja prosječne mase praznog vozila ne namjerava promijeniti smjer. 

U prvom kvartalu ove godine prosječna masa testiranih novih auta iznosila je 2087 kilograma, što je već za 100 kilograma više od prosjeka 2023. godine. 

Valja istaknuti da je u prva tri mjeseca ove godine Autocar testirao uglavnom teške električne aute. Faktor su i modeli koje industrija lansira, ali opći trend je jasan. Osim svega navedenoga, ima i drugih razloga ovom trendu. Većina proizvođača povukla se iz kompaktnog A-segmenta, jer mali hatchbackovi više nisu isplativi. 

To također dodaje prosječnu težinu. Osim toga, sve stroži europski sigurnosni zahtjevi također čine nove automobile težima. Bez obzira u kojem segmentu pojedini model bio, lista obveznih sigurnosnih sustava postaje sve duža.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.