Mercedes gasi dva SUV modela?

Foto: Mercedes

U POPLAVI SUV modela kao jedna od mnogobrojnih niša pojavili su se tzv. coupe SUV modeli. Mercedes ih više ne želi. 

Kad je BMW krenuo s coupe izvedbom SUV-a, nezgrapnim modelom X6, malo tko je očekivao tržišni uspjeh. Pokazalo se to kao dobitno rješenje, a uskoro je i ostatak konkurencije ponudio isto. S vremenom se ponuda spustila i na manje modele, pa čak i među narod nakon što su coupe inačice ponudili Renault i još neki. 

Mercedes je također oplemenio svoju SUV ponudu coupe inačicama. Osim ogromnog GLE-a, dinamičnija izdanja dobio je i GLC. Kako je posljednjih godina Mercedesova gama drastično narasla, u kompaniji sada razmišljaju o njezinu optimiziranju, a na udaru su upravo dva spomenuta modela. 

Naime, kako piše njemački Handelsblatt pozivajući se na izvore bliske upravi, sve se glasnije govori o sudbini ova dva modela. Uprava trenutno zna da mora nešto napraviti, ali još uvijek nije složna oko konačnog rješenja. Naime, dio zagovara gašenje oba modela, dio samo jednog, a postoje i oni koji misle da bi se GLC i GLE u idućoj generaciji trebali stopiti u jedan model, bar kad su coupe izvedbe u pitanju. 

Podsjetimo, coupe izvedbe modela GLC i GLE koje se na tržištu nadmeću s BMW-om X4 i X6 trenutno čine 10-15 posto prodaje modela GLE i GLC. 2026. godine na tržište treba doći i električni model veličine GLC-a koji neće imati coupe izvedbu. 

Druga generacija GLC coupea predstavljena je 2023., dok je trenutni GLE coupe prisutan od 2019. i uskoro će dobiti blaga ažuriranja. To znači da će oba modela ostati na tržištu još najmanje nekoliko godina prije nego što tvrtka odluči hoće li biti nasljednika.

S obzirom na sveprisutno stezanje remena, jedina mogućnost opstanka je da se ponovi recept s modela E i C coupe, a to je spajanje modela u jedan (CLE). Pritom valja imati na umu kako su A i B klasa blizu kraja svog ciklusa. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.