Mnogi vozači nemaju pojma što znači kad svijetle ove lampice u autu. Znate li vi?

Foto: Shutterstock

Gotovo trećina američkih vozača nije sigurna može li prepoznati oznake upozorenja na kontrolnoj ploči svojih automobila, a otprilike četvrtina njih nastavila bi voziti nakon što se svjetlo upalilo u nadi da će problem sam nestati, pokazalo je nedavno istraživanje koje je naručio jedan proizvođač autosjedalica.

Studija je zatražila od 2000 vozača da identificiraju niz simbola upozorenja na kontrolnoj ploči. Utvrđeno je da se manje od 40% vozača osjeća "prilično sigurnim" u svoju sposobnost prepoznavanja simbola, piše USA Today.

Otprilike polovica vozača rekla je da ih simboli na kontrolnoj ploči automobila zbunjuju, a još 20% nije bilo sasvim sigurno što oni znače.

Kontrolne ploče automobila postale su složenije jer se na njima nalazi sve više informacija. Međutim, istraživanja sugeriraju da znanje vozača o upravljačkoj ploči nije išlo u korak s napretkom u automobilskoj tehnologiji, tvrdi Diono, tvrtka koja je naručila studiju. Vozači su anketirani kako bi se utvrdilo koliko dobro prepoznaju i reagiraju na simbole upozorenja, rekao je Journo Research, koji je proveo studiju. 

Nesigurnost oko prepoznavanja što određeno upozorenje na kontrolnoj ploči znači mogla bi uzrokovati nesreće, tvrdi Diono. Ako vozači ignoriraju upozorenja i odluče nastaviti voziti, to bi moglo dovesti do većeg broja oštećenih i pokvarenih vozila.

"Ako se upali svjetlo upozorenja, nemojte to ignorirati", rekao je izvršni direktor Diona Tim Maule. "Ako ne znate što to znači, pogledajte korisnički priručnik vozila ili slikajte mobitelom i provjerite na Googleu ili ChatGPT-ju."

Evo što su ispitani vozači odgovorili kada su upitani što znači koja lampica u autu.

Upozorenje za kvar na motoru

63 posto vozača je prepoznalo da se radi o upozorenju za kvar na motoru. 17 posto misli da je ovo upozorenje da moraju provjeriti alat u autu, 14 posto misli da se radi o greški u GPS vezi, dok 6 posto misli da to znači da je u blizini parkiralište.

Upozorenje za prenizak pritisak zraka u gumama

72 posto vozača prepoznaje da se radi o upozorenju na nizak pritisak zraka u gumama. 14 posto misli da je ovo upozorenje da trebaju stati i nešto pojesti, 7 posto misli da se radi o upozorenju da im je prtljažnik pretežak, dok 7 posto smatra da je to upozorenje da trebaju usporiti, odnosno maknuti nogu s gasa.

Crveno upozorenje za ulje

Svega 65 posto vozača prepoznaje da se radi o upozorenju da je potrebno dotočiti ulje. 18 posto smatra da trebaju hitno doliti tekućinu za pranje stakla, 12 posto da trebaju natankati auto, a 5 posto da trebaju dotočiti vodu.

Upozorenje za problem s kočnicama

80 posto ispitanih vozača prepoznaje da se radi o upozorenju na problem s kočnicama. 18 posto misli da se radi o upozorenju na nadolazeću opasnost, dok 2 posto misli da je ovo upozorenje da je tank goriva skoro prazan.

Upozorenje da je hauba otvorena

71 posto vozača prepoznaje da se radi o upozorenju da je hauba ostala otvorena. 17 posto misli da se radi o kvaru metlice brisača, 7 posto misli da se nešto neočekivano nalazi ispod haube, a 4 posto da se radi o upozorenju da je vjetrobransko staklo labavo ili nije postavljeno ispravno.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.