Norveška prva zemlja u kojoj na cestama ima više električnih nego klasičnih auta

Foto: Tesla

Bilo je samo pitanje vremena i svi su znali da će do ovoga kad-tad doći. Prva zemlja u kojoj će biti više električnih automobila na cestama nego benzinskih bit će Norveška. To će se dogoditi vrlo brzo ili se možda već dogodilo.

To kaže sama norveška vlada, koja je objavila analizu voznog parka provedenu u suradnji s norveškom udrugom automobilske industrije.

Prelazak na struju premašuje očekivanja  

U Norveškoj se sada praktički prodaju samo električni automobili. U kolovozu su činili 94 posto ukupne prodaje. Norveška je oduvijek bila lider u mobilnosti s nultom emisijom, zahvaljujući nizu uvjeta (prihod, opskrba energijom, gustoća naseljenosti) koji su omogućili stanovnicima da masovno prihvate korištenje vozila na baterije prije nekoliko godina, kada prijelaz na električna vozila nije bio razmatran drugdje.

Zapravo, prelazak je nadmašio očekivanja. Cilj je bio da se do kraja sljedeće godine prodaja automobila s unutarnjim izgaranjem smanji ispod 10 posto. To se dogodilo više od godinu dana prije planiranog. Mnogi su proizvođači odlučili prestati prodavati automobile s unutarnjim izgaranjem zbog niskih brojki koje su postizali.

Mjesečno se u Oslu i okolici proda oko 10.000 električnih auta

Prema podacima koje je objavila vlada, krajem kolovoza u Norveškoj je bilo 751.450 električnih automobila na cestama, dok je benzinskih automobila bilo 755.244. Međutim, s obzirom na to da se mjesečno u Oslu i okolici proda oko 10.000 električnih automobila i nekoliko stotina benzinskih automobila, jasno je da će rujan završiti s prestizanjem. Zapravo, s obzirom na sve okolnosti, prestizanje se već trebalo dogoditi.

Uskoro će doći i do prestizanja kada je riječ o ukupnom broju automobila s unutarnjim izgaranjem (benzin i dizel). Procjenjuje se da će se to dogoditi unutar tri godine. Dizelski automobili su imali svojih zlatnih trenutaka prije desetak godina, ali od 2017. gube tržišni udio. U Norveškoj se očekuje da će električni automobili nadmašiti samo dizelske automobile do kraja godine.

Najprodavanija Tesla, Toyota ima čak tri modela u top 10 najprodavanijih

Prema najnovijim podacima, u Norveškoj je ove godine najprodavaniji bio Teslin model Y, slijedi Volkswagenov ID.4, a na trećem mjestu je Škoda Enyaq.

Četvrto mjesto zauzela je Toyota bZ4X, peti je Volvo XC40, a top deset zatvaraju Ford Mustang Mach-E, Toyota Yaris i Toyota Rav4.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.