Ovo su automobili kojima su vlasnici najzadovoljniji

Foto: BMW, JD Power

STUDIJA donosi pregled automobila prema zadovoljstvu korisnika nakon prvih 90 dana vlasništva. 

Studija tvrtke J.D. Power pod imenom APEAL ,ili dulje Automotive Performance, Execution and Layout, otkriva koliko su vlasnici zadovoljni novim automobilom, odnosno u kojoj mjeri je kupljeni auto ispunio očekivanja. Ovogodišnje izdanje istraživanja se temelji na iskustvu nešto više od 99.000 vlasnika automobila. 

 

Ovdje je u pitanju isključivo američko tržište, a ovogodišnji prosjek je 847 bodova ili tek dva više u odnosu na godinu prije. 

Kad su u pitanju ovogodišnji rezultati, Frank Hanley izjavio je u ime organizatora studije: "Tradicionalni proizvođači poslušali su glas kupaca. Lansiraju poboljšana vozila koja su više u skladu s onim što kupci žele, uključujući poboljšani unutarnji prostor za pohranu i kvalitetnije materijale, kao i jamstvo da značajke imaju jednostavnu upotrebu."

Najčešće su na udaru kritika infotainment sustavi, koji redovito dobivaju lošije ocjene, posebno ako se radi o kompliciranom sučelju. Kad se podvuče linija, jasno je da su kupci najzadovoljniji premium vozilima. Tako je prosjek u premium segmentu 870 bodova, dok je prosjek klasičnih tržišnih modela 838 bodova.

U segmentu luksuznih vozila dominiraju tri marke, Rivian, Porsche i Jaguar. S druge strane ljestvice je Polestar, koji je s 839 bodova na razini klasične konfekcije i mainstreama. A u tom području glavnu riječ vode Mini, Ram i dakako Kia, dok su na dnu ljestvice Jeep, Subaru i Mitsubishi.

Gledamo li rezultate po modelima, kao ukupno najbolji profilira se BMW serije 7, koji je očarao američke kupce. Na popisu pobjednika po segmentima su još tri bavarska modela, serija 2, iX i X4.

Gledamo li modele po segmentima, i ove godine dominira Kia s čak pet pobjednika. Na popisu najboljih su od poznatih modela u Europi još Alfa Romeo Giulia, Hyundai Santa Fe, Land Rover Range Rover, Lexus LC / RX, MINI Countryman i Porsche Taycan.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.