Ovo su cijene struje na punionicama

Foto: Strujni krug

U VALU poskupljenja energenata još jednom je porasla i cijena električne energije na javim EV punionicama.

Kao i do sada, cijena uvelike varira ovisno o snazi punjača te lokaciji. Najjeftinija opcija su AC punjači snage do 22 kW, a potom slijede najpopularniji DC snage do 50 kW. Konačno, tu su i ultrabrzi DC punjači snage od preko 50 do 75 kW (ovisi o isporučitelju), koji se zbog više cijene koriste samo u izvanrednim situacijama. 

Ekstremi

Kao što smo i prije govorili, apsolutno najjeftinije punjenje je ono na kućnom punjaču. U tom slučaju plaćate 0.11 eur/kWh u nižoj i 0.1525 eur/kWh u višoj tarifi. Prevedeno, tada je gotovo četiri puta jeftinija vožnja električnim automobilom od vožnje benzincem.

Najveći iznos, od čak 1.14 eur/kWh, pronađen je u Slavonskom Brodu, izvještava HAK revija. Jasno je da se u tom ekstremnom slučaju ne isplati voziti na struju. 

>> Vožnja električnim automobilom skuplja nego benzincem?

Plugee (Tifon)

Osim podjele po snazi punjenja, Tifon razlikuje uslugu prema tome plaćate li sesiju punjenja na blagajni ili to obavljate sami putem aplikacije. Usluga se razlikuje i po tome plaćate li kao registrirani ili neregistrirani korisnik. Da rezimiramo, cijene idu od 0.34/kWh pa sve do 0.8 eur/kWh.

Petrol

Petrol nudi uslugu OneCharge, a cijena punjenja se kreće od 0.30 eur/kWh pa sve do 0.8 eur/kWh. Valja imati na umu da se nakon određenog vremena, 180 minuta na najsporijem i 40 minuta na punjačima snage preko 50 kW, aktivira dodatna tarifa u iznosu od 0.07 do 0.30 eur/kWh.

Elen

Cijena punjenja kreće se od 0.24 do 0.34 eur/kWh na Elen punjačima snage do 50 kW, uz naknadu od 0.06 eur/min za prekoračenje na punjaču. Punjenje na autocestama je skuplje i ide od 0.31 eur/kWh pa sve do 0.66 eur/kWh za punjače snage preko 50 kW.

Hrvatski telekom

Cijena punjenja varira od lokacije do lokacije, pa tako za AC punjače ide od 0.21 do 0.8 eur/kWh, dok se za DC punjače snage preko 22 kW kreće od 0.31 do 0.8 eur/kWh.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.