Pala prodaja dizelaša u EU, električni auti sve popularniji

Foto: EPA

Prodaja automobila u Europskoj uniji gotovo je stagnirala u srpnju, dok je u Hrvatskoj zabilježen jednoznamenkasti rast, pokazali su podaci udruge proizvođača automobila ACEA-e.

U srpnju je u EU registrirano oko 850 tisuća automobila, samo 0.2 posto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, izračunala je ACEA.

U lipnju je prodaja porasla za 4.3 posto.

U Hrvatskoj u srpnju registrirano 5619 novih automobila

U skupini četiri vodeća tržišta rezultati su bili različiti. Tako su Italija i Španjolska zabilježile rast broja novoregistriranih automobila za 4.7, odnosno 3.4 posto, dok su Francuska i Njemačka zabilježile pad za 2.3, odnosno 2.1 posto.

U Hrvatskoj je u srpnju, prema ACEA-inim podacima, registrirano 5619 novih automobila, za 6.1 posto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. U lipnju je njihov broj uvećan za 12.3 posto.

Europsko tržište električnih automobila na baterije smanjilo se u srpnju, za 10.8 posto, izračunala je ACEA, znatno oštrije nego u prethodnom mjesecu, kada je prodaja pala za jedan posto.

Prodaja električnih auta na baterije

Snažan rast u Belgiji od 44.2 posto nije nadomjestio dvoznamenkasti pad u Njemačkoj, od 36.8 posto, pokazuje izvješće. Njihov udio na tržištu u srpnju je iznosio 12.1 posto te je blago smanjen u odnosu na lipanj, kada je iznosio 14.4 posto.

U Hrvatskoj je u srpnju prodaja te kategorije električnih automobila porasla za 121.5 posto. Prodaja plug-in hibrida pala je, pak, za 98.8 posto, a sličan trend je zabilježen i kod prodaje hibridnih električnih modela koji uključuju "pune i blage hibride", gdje je pad bio 97.3 posto.

Hibridna električna vozila obuhvaćaju, prema definiciji ACEA-e, "potpune i parcijalne hibride" koji, ovisno o snazi baterije, mogu u prosjeku voziti do 62 posto vremena samo na električni pogon.

Rast u prvih sedam mjeseci

Od siječnja do srpnja europsko tržište novih automobila poraslo je za 3.9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dosegnuvši više od 6.5 milijuna novih vozila, izračunala je ACEA.

Sva četiri vodeća tržišta u prvih sedam mjeseci su zabilježila rast. U Španjolskoj je rast iznosio 5.6 posto, u Italiji 5.2 posto, u Njemačkoj 4.3, a u Francuskoj 2.2 posto.

U Hrvatskoj je u prvih sedam ovogodišnjih mjeseci, prema podacima ACEA-e, registrirano 45.210 novih automobila, za 13.4 posto više nego u istom lanjskom razdoblju.

Europsko tržište električnih automobila na baterije palo je za neznatnih 0.4 posto, uz registriranih 815.399 novih automobila.

Dizelaši i benzinci

Prodaja dizelaša pala je za 7.9 posto, uz prodanih 837.795 novih automobila. Benzinci su, unatoč 1.3-postotnom padu prodaje, zadržali vodeću poziciju s udjelom od 33.4 posto, dok su hibridni električnih automobili potvrdili drugo mjesto s tržišnim udjelom od 32 posto.

U Hrvatskoj je prodaja električnih automobila na baterije u prvih sedam mjeseci porasla za jedan posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Popularniji su bili plug-in hibridi i hibridni električni automobili, prema rastu prodaje od 25.1, odnosno 17.7 posto. Porasla je prodaja dizelaša za 12 posto i benzinaca za 14.1 posto.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.