S&P Global Mobility: 11% vlasnika Tesle 2023. se vratilo na benzince

Foto: EPA

Prema nedavnoj studiji Edmundsa, 51 posto vlasnika Tesle u SAD-u prešlo je na vozila s motorom na unutarnje izgaranje, dok je 10 posto prešlo na hibride, a 6 posto je izabralo plug-in hibride. Prema Edmundsu, u 2020. je čak 76 posto vlasnika Tesle za svoj idući auto odabralo vozilo s motorom na unutarnjim izgaranjem, a samo 9 posto ostalo je na električnim modelima.

Iako Edmunds to ne deklarira, radi se o podacima koje im ustupa mreža preprodavača automobila. Naime, kada zamijenite svoj automobil, odlazite prodavaču koji određuje vrijednost vozila na temelju tržišta, a zatim taj iznos oduzima od cijene vašeg novog automobila. Kako navodi InsideEVs, dok Edmunds koristi isključivo podatke koje dobiva od preprodavača, Tesla ih zapravo ni ne koristi, jer većina novih Tesla prodaje se izravno, piše Faktograf.

Isto tako, Edmunds ne navodi koju je brojku automobila pokrio. Iz toga proizlazi da cjelokupnoj slici ponašanja njegovih kupaca nedostaje ogroman komad i da Edmundsovi podaci zapravo ne odgovaraju na pitanje što kada se u kućanstvu — u omjeru 1:1 — zamijeni jedna Tesla.

Tesla, dakle, prodaje svoja vozila putem vlastitih trgovina, koje nisu uključene u Edmundsov skup podataka. Tako Edmundsov uzorak nije obuhvatio vlasnike Tesle koji su prešli na nove Tesle, kao ni one koji su zamijenili svoje automobile za druga električna vozila kao što su Rivian, Lucid ili VinFast, koji se svi prodaju izvan mreža prodavača, dodaju u tekstu na InsideEVs.

Sveobuhvatni podaci o zamjenama automobila mogu se pronaći putem novih registracija, koje, među ostalim, govore o promjeni broja automobila u kućanstvu. U tom slučaju, da bi se netko vratio na benzinca znači da se u potpunosti riješio Tesle i odlučio imati samo jedan automobil su unutrašnjim izgaranjem. A podatke o registracijama i promjenama vlasnika, navodi Auto Buyer Guide, otkupljuje S&P Global Mobility, koji ih dalje preprodaje i smatraju se zlatnim standardom za podatke o sudbini polovnih automobila.

Što kažu podaci S&P Global Mobilityja?

S&P prati kućanstva koja se riješe automobila — bilo da se radi o zamjeni, prodaji, isteku leasinga, darovanju nekomu itd. — i zatim vide što ta ista kućanstva sljedeće kupe ili uzmu na leasing. Prema njihovim podacima, u 2023. godini, samo 11% vlasnika Tesle koji su se prebacili na nešto drugo, vratili su se na vozila s benzinskim motorom. 

Čak 70% vlasnika ili korisnika Tesle koji su zamijenili automobil, uzeli su drugu Teslu. Što se ostalih tiče, 13% se prebacilo na drugo električno vozilo, 13% se vratilo na benzinski motor, 4% je odabralo blagi ili potpuni hibrid, 2% je uzelo plug-in hibridno vozilo (PHEV), a 1% je odabralo dizel, piše Auto Buyes Guide.

Ovo su podaci za razdoblje od 1. siječnja 2023. do 29. veljače 2024., odnosno ukupno 14 mjeseci. Dodana su dva mjeseca kako bi se osiguralo da su zabilježene sve zamjene, jer ponekad treba neko vrijeme da se automobil proda i zamijeni.

Kada se govori o apsolutnim brojkama, ukupno je 60.022 Tesle "zbrinuto" u SAD-u u tom razdoblju. Od tih 60 tisuća Tesla koje su napustile garaže u Americi, 42.244 su zamijenile nove Tesle, 7.710 se vratilo na benzinski motor, 6.385 je uzelo drugo električno vozilo, 2.344 je odabralo hibrid, 946 je isprobalo PHEV, a samo je 393 kupaca Tesle odabralo dizel.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.