Što kad vam se upali ova lampica? Automehaničar: Mnogi ju pogrešno tumače

Foto: Shutterstock

Mnogi vozači često se suočavaju s nejasnoćama kada je u pitanju instrumentna ploča njihovog automobila. Lampice koje se upale tijekom vožnje mogu biti zbunjujuće, a mnogi vozači ne znaju njihovo pravo značenje.

Automehaničari primjećuju da im se sve više klijenata obraća s pitanjima o lampicama koje su se pojavile, a često su i iznenađeni njihovim značenjem.

U trenutku kada lampica za motor ili signalna lampica za ulje zasvijetli, panika može zavladati među vozačima koji nisu upoznati s funkcionalnostima svojeg automobila. Mnogi vozači smatraju da je najbolje ignorirati te znakove, što može dovesti do ozbiljnih kvarova.

Osim što je znanje o lampicama ključno za sigurnost, ono također može pomoći u održavanju vozila i smanjenju troškova popravka. Kroz edukaciju i svijest, vozači mogu postati odgovorniji prema svojim automobilima i osigurati sigurniju vožnju za sebe i druge sudionike u prometu.

Lampica za tlak u gumi

Automehaničar Marko je za net.hr otkrio zašto nije dovoljno samo napumpati gumu kada se upali lampica koja upozorava na tlak u gumama.

"Sva novija vozila imaju nadzor tlaka u gumama. Recimo, meni se puno ljudi javi da im se upalila lampica, a ni ne znaju o čemu se radi. Tada im objasnim preko telefona ili im kažem da dođu kod mene. To je ono što se događa kad vozači ne čitaju upute kad kupe auto - kako se čime upravlja", kaže.

Zatim je objasnio zašto se ta lampica upali: "Padne tlak u gumi, ispusti jedna guma, vozač ode na benzinsku postaju ili kod majstora, napumpa gumu i misli da je sve riješio, ali nije baš tako. Nakon toga treba resetirati da sustav ponovno prihvati zadanu vrijednost na koju se napumpala guma. Dok se to ne napravi, instrument ploča u autu i dalje javlja da je guma prazna. To zna zbunjivati ljude u vožnji."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.