Interventna jedinica u elegantnoj Alfi

TALIJANSKA se policija oduvijek ponosila svojim stilom. Sve kod njih mora biti ne samo praktično nego i prestižno, elegantno i lijepo. Takve su im uniforme, takve su im čizme, a bogme su takvi i automobili. Tako je Policia del Stato, točnije interventna jedinica Squadra Volante, dobila za svoje službene zadatke flotu vozila Alfa Romeo Tonale. Bit će to primjerci koje pogoni benzinski hibridni motor obujma 1500 ccm sa 163 KS, a snaga se prenosi preko 7-brzinskog automatskog mjenjača. Automobil ima i posebnu balističku i protueksplozivnu zaštitu. 

Inače, dugo već traje suradnja talijanskih čuvara zakona i slavne marke iz Milana. Prva pantera, kako od milja zovu svoje policijske automobile, isporučena je još prije Drugog svjetskog rata, a bila je to Alfa 1900 TI. 50-ih godina prošlog stoljeća policija je koristila modele 1900 TI (Turismo Internationale) i 1900 TI Super te legendarnu Giuliettu prve generacije. 

U sljedećem desetljeću policija je za svoje elitne jedinice kupila i sportske modele 2600 Sprint koji, zanimljivo, ipak nisu bili najbrže u floti: bio je tamo i jedan Ferrari 250 GTE. Ipak, u kolektivnom pamćenju ostat će upisani modeli Giulia i Giulia Super, zvijezde brojnih talijanskih kriminalističkih filmova iz tih godina. 

Stariji među nama još dobro pamte i policijske Alfette, Alfasude i nove Giuliette, koje su patrolirale talijanskim cestama u 70-im godinama. Kasnije su Alfasudovi zamijenjeni modelom 33, umjesto Giuliette došle su Alfe 75, a još se dobro sjećamo kada je talijanska policija dobila prekrasni model 155.

Konačno, u posljednjih 20 godina Polizia Stradale često se mogla vidjeti u Alfama 156, čak i u Sportwagon verziji, a na zavist policije cijelog svijeta, ovi su modeli zamijenjeni Alfama 159 s Q4 pogonom na sve kotače. Konačno, prije Tonalea kao službeni automobil došle su Giuliette s 1.6 JTD ili dvolitarskim dizelskim motorima. 


 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.