Toyota odgađa početak proizvodnje električnih vozila u SAD-u

Foto: EPA

Japanski proizvođač automobila Toyota Motor odgodit će početak proizvodnje električnih vozila u Sjevernoj Americi za prvu polovinu 2026. godine zbog prilagodbe modela i usporavanja prodaje, izvijestio je poslovni dnevnik Nikkei. Nedavno su iz Toyote dobavljače obavijestili da će za nekoliko mjeseci pomaknuti početak proizvodnje prvog modela električnog vozila na baterije u tvornici u američkoj saveznoj državi Kentucky, objavio je Nikkei.

Pogon će proizvoditi terenac (SUV) s tri reda sjedala, napominje list. Proizvodnja će prema novim planovima vjerojatno započeti početkom 2026., a na krajem 2025. godine, rekao je glasnogovornik Toyote Scott Vazin.

"Govorili smo od samog početka da će (proizvodnja) krenuti u drugoj polovini 2025. i da bismo mogli pomaknuti rok i na 2026. godinu i čini se da će upravo tako i biti", rekao je Vazin.

Toyota planira u SAD-u u iduće dvije godine predstaviti pet do sedam modela baterijskih električnih vozila, dodao je.

Japanski div odgodit će početak proizvodnje električnih vozila u SAD-u za šest mjeseci, otprilike do lipnja 2026. godine, zbog poremećaja u opskrbi i problema s upravljanjem, rekli su nedavno izvori Reutersu.

Toyota je planirala u Sjevernoj Americi do kraja desetljeća proizvoditi električne SUV-ove pod luksuznim brendom Lexus, ali je odustala od tog plana i odlučila u SAD isporučivati gotova vozila iz matičnog Japana, navodi dalje Nikkei. Kompanija je u veljači uložila 1,3 milijarde dolara u tvornicu u Kentuckyju za potrebe elektrifikacije, napominje Reuters.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.